Älypuhelimet ja tabletit kasvattavat suosiotaan hurjaa vauhtia myös verkkoshoppailussa. Enää mobiililaitteilla ei kikkailla pelkästään vapaa-ajalla, vaan niitä käytetään aktiivisesti kaikissa asioissa, jotka ennen hoidettiin pöytäkoneella. Tämän takia sujuva mobiilimaksaminen on noussut entistä tärkeämpään rooliin myös verkkokaupoissa.

Vaikka mobiilin tuloa on rummutettu eri kanavissa jo vuosia, niin mobiilikäyttäjien vaatimuksia ei kuitenkaan ole vieläkään huomioita osassa verkkokaupoista. Jopa suuremmistakin toimijoista moni tuntuu luottavan hieman liikaa asiakkaiden uskollisuuteen ja siihen, että he myöhemmin palaisivat suorittamaan ostoksen loppuun pöytäkoneella.

Nykyisin on enemmän sääntö kuin poikkeus, että verkkokauppojen asiakkaista noin puolet navigoi verkkopalveluun puhelimella. Parhaimmillaan mobiilin osuus voi olla jopa 60-70%. Kaupoissa, joissa on hyvin mobiilissa toimiva layout ja mobiilimaksaminen tehty riittävän helpoksi, voi puhelimella tehdyn kaupan osuus olla jopa yli 50% liikevaihdosta.

Vaikka mobiilin osuus vaihtelee hieman alojen mukaan, niin suurin piirtein tuon verran menetät myyntiä heikosti puhelimessa toimivalla verkkokaupalla.

Mielenkiintoista on myös se, että todellinen läpimurto mobiilimaailmassa on oikeastaan tapahtunut vasta viimeisen vuoden aikana ja Suomessa oikeastaan vasta nyt, kun kotimaiset pankit ovat heränneet tarjoamaan ketteriä maksutapoja myös mobiiliasiakkaille.

Ketterä mobiili­maksaminen on selviytymisen edellytys nyt ja tulevaisuudessa

Suomessa on vasta äskettäin oikeasti herätty mobiilimaksamisen osalta ja kotimaiset pankit ovat alkaneet kehittämään omia mobiilimaksamista helpottavia sovelluksiaan. Esimerkiksi, Checkout Finland toi maksutapojen valikoimaansa maaliskuussa uuden OP Pivo Maksunapin, Masterpassin ja MobilePayn, joilla on jo nyt oikeasti melko suuri käyttäjäkunta. Muun muassa Pivo Maksunappi -sovellusta on jo ladattu reilusti yli miljoona kertaa ja MobilePaykin on käytössä jo lähes 500 000 suomalaisella.

Toisaalta ulkomaille tähyävän kauppiaan kannattaa tutkia huolella kohdemarkkinan tottumukset. Esimerkiksi, pelkästään Pohjoismaiden sisällä eri maksutapojen välillä on merkittäviä eroja niiden suosiossa. Mobiilimaailmassa nämä myös elävät jatkuvasti, joten trendejä kannattaa todellakin seurata.

Hyvä konversio mobiilissa ei siis ole selviytymisen edellytys tulevaisuudessa, vaan se on sitä jo nyt. Maksutavat osaltaan ovat ehkä helpoin yksittäinen asia, jolla voit varmasti sujuvan ostamisen mobiililaitteilla.

Mobiili­maksaminen ei riitä, käytettävyyden on pakko olla timanttinen

Ensin tehtiin verkkosivuja pöytäkoneen käyttäjille, sitten tehtiin mobiiliresponsiivia sivuja ja nyt tehdään oikeasti mobiilikäytettäviä verkkopalveluita.

Jos potentiaalisista asiakkaistasi navigoi kauppaan mobiililaitteella jo nyt puolet ja tai enemmän kaikista kävijöistä, niin haluat varmasti palvella heitä vähintään yhtä hyvin kuin muita asiakkaitasi. Pelkästään responsiivinen verkkosivu ei ole tähän vielä riittävä ratkaisu, vaan käytettävyyden on pakko olla todella sujuvaa.

Hyvään mobiilikäytettävyyteen ei välttämättä edes tarvita puolen miljoonan euron verkkosivuja, vaan joillakin yksinkertaisillakin asioilla on mahdollista tehdä parantaa konversiota mobiilissa. Onnistuuko esimerkiksi navigointi, tuotteiden vertailu ja ostaminen uudelta asiakkaalta leikiten?

Jos vastaan tulee useampia ärsyttäviä haasteita, kuten liian pienet napit, toisiaan lähekkäin olevat linkit tai huonosti skaalautuvat muut elementit, niin jokaisen kohdalla on asiakkaallesi yhden syyn lisää lykätä ostosta. Vaikka osa heistä saattaa navigoida kauppaan myöhemmin tietokoneellaan, niin näin ei tietysti aina käy. Testaa verkkokauppaa eri puhelimilla, etsi nämä ongelmakohdat ja korjaa ne. Helppo mobiilimaksaminen ei itsessään riitä.

Ota eri segmentit huomioon markkinoinnissa

Mielestäni yksi iso ongelma erityisesti suomalaisilla verkkokauppiaille on myös se, että eri laitesegmenttejä ei oikeastaan huomioida erikseen kohdennetussa mainonnassa. Kyse on kuitenkin kahdesta hyvin erilaisesta maailmasta. Ostosta puhelimella aamuruuhkassa tekevä henkilö on hyvin erilainen asiakas kuin se, joka tutkii tuotteita rauhassa omalla kotikoneellaan.

Tämä puolestaan näkyy analytiikassa ainakin siten, että mobiilikäyttäjät luovuttavat huomattavasti nopeammin, jos mainonta ei ole hyvin kohdistettua tai laskeutumissivulta eteneminen ei onnistu helposti. Vastaavasti on hyvä muistaa, että puhelimessa keskiostot jäävät usein huomattavasti pienemmiksi.

Mobiililla tehdään usein impulsiivisia, pienempiä ostoksia, jonka voit huomioida esimerkiksi tuoteryhmien kohdistamisessa eri laitteille.

Sujuva mobiilimaksaminen voi kasvattaa verkkokauppasi konversiota huomattavasti, eikä uusien maksutapojen käyttöön ottamiselle ole mitään estettä. Jos haluat menestyä nyt ja tulevaisuudessa, niin varmista, että ostaminen onnistuu yhtä vaivattomasti laitteesta riippumatta.