Toimintaperiaate

Google Ads-mainonnan toiminta perustuu siihen, että Google-mainokset kohdistetaan esimerkiksi haluttujen avainsanojen avulla juuri niille henkilöille, jotka ovat jo etsimässä myynnissä olevaa tuotetta tai palvelua. Kun asiakas tekee oikean Google-haun, hän löytää mainoksen suoraan hakutuloksista. Sivuille päätyvistä kävijöistä veloitetaan automaattisesti mainostajalta tietty summa, joka määräytyy huutokaupan tavoin.

Avainsanakohdistuksen lisäksi mainontaa on mahdollista tarkentaa myös muilla menetelmillä, kuten ikä, sukupuoli, kiinnostuksenkohteet, aikaisemmin sivustolla vierailleet henkilöt ja niin edelleen.

Google Ads -mainonta on usein verkossa toimivalle yritykselle markkinoinnin kulmakivi. Sen avulla asiakkaat tavoitetaan sillä hetkellä, kun he ovat jo etsimässä tuotteita tai palveluita. Tämän ansiosta sen tuotto on usein huomattavasti parempi kuin muiden markkinointikanavien kohdalla. Tyypillinen mainontaan sijoitetun pääoman tuotto (ROAS) Ads-mainonnassa on 500-2500% välistä.

Toisin kuin esimerkiksi hakukoneoptimointi, maksetulla Google-mainonnalla saadaan nopeampia tuloksia ja näkyvyyttä hakukoneissa pienemmällä alkuinvestoinnilla. Sen ansiosta Google Ads on usein looginen vaihtoehto näkyvyyden kohentamiseen jo yrityksen ensimetreillä.

Google Ads auditointi miksi

Auditoimme Google Ads -tilinne ilmaiseksi!

Tiedätkö?

✓ Mitkä ovat mainontanne kompastuskivet?

✓ Toimiiko web-analytiikka oikein ja mittaatteko oikeita asioita?

✓ Kuinka mainonnan tuottavuutta voi tehostaa?

Olemme Google Premier Partner, mikä on tunnustus vankasta osaamisesta ja osoitus siitä, että asiakkaidemme tulokset Google Ads -mainonnassa ovat ensiluokkaisia.

Auditoinnissa/lähtötilanteen kartoituksessa selvitämme Google-mainontanne tilan ja annamme ohjeet sen parantamiseen. Auditoinnin jälkeen voitte kehittää mainontaanne itsenäisesti tai antaa ohjat yhdelle huippuosaajistamme.

Tilaa auditointi

Missä mainokseni voivat näkyä?

✓ Google Ads -mainonnalla mainoksia voidaan näyttää monessa paikassa.

✓ Tässä muutamia tyypillisiä esimerkkejä ja tietoa niiden toiminnasta.

Google Ads -tekstimainokset

Tekstimainokset

Perinteisin tapa tehdä Google Ads -mainontaa on normaalien hakutuloksien joukossa näytettävät mainokset. Tässä kirjoitetaan mainosteksti, joka koostuu otsikoista ja pidemmistä kuvauksista. Kun asiakas tekee Google-haun haluamallasi termillä, niin kirjoittamasi mainos tulee näkyviin mahdollisimman hyvälle sijoitukselle

Sijoituksesi puolestaan riippuu muun muassa tarjoamastasi maksimi klikkihinnasta ja mainoksen laatupisteistä. Hakuverkoston tekstimainokset soveltuvat hyvin lähestulkoon kaikille verkossa toimiville yrityksille.

Tyypit:

Responsiiviset hakumainokset (Responsive Text Ads) – Joukko otsikoita ja kuvauksia, joista Google Ads rakentaa (teksti)mainoksia. Ainoa manuaalinen vaihtoehto tällä hetkellä.

Laajennetut hakumainokset (Expanded Text Ads)  – Enintään kolmesta otsikosta ja kahdesta kuvauksesta koostuva mainos.

Huom! Laajennetut tekstimainokset ovat poistuneet käytöstä. Niitä ei voi enää tehdä, mutta olemassaolevat pysyvät käynnissä niin kauan kuin haluat. Niitä ei voi kuitenkaan muokata.

Dynaamiset hakumainokset (Dynamic Search Ads) – Automaattinen otsikointi – Perustuu hakutermiin ja annetun sivuosoitteen sisältöön. Sinun tarvitsee miettiä vain kuvaukset, mitkä sopivat sivustosi sisältöön.

Display-mainokset

Display-mainokset

Display-verkoston bannerimainonnalla tarkoitetaan mainosbannereita, joita on mahdollisuus tehdä lukuisissa eri kokovaihtoehdoissa ja näyttää eri puolilla Googlen Display-verkostoa. Tämä tarjoaa erilaisia sijoittelumahdollisuuksia miljoonilla verkkosivustoilla.

Kuten Google-mainonta muutenkin, niin myös display-bannerimainokset ovat kohdistettavissa todella tarkasti. Niitä voidaan näyttää haluamillasi paikoilla esim. avainsanojen, sivuston sisällön tai käyttäjän kiinnostuskohteiden perusteella tai uudelleenmarkkinoida jo sivustolla käyneille henkilöille.

Responsiiviset Display-mainokset

Responsiivisten tekstimainosten tapaan responsiivisissa display-mainoksissa käytetään sisältöjoukkoa, mistä Google rakentaa parhaaksi näkemänsä vaihtoehdot asiakkaiden tavoittamiseksi

Google Ads -mobiilimainokset

Mobiilimainokset

Google Ads –mainonnalla teet myös mobiilimainontaa. Mainoksia voidaan näyttää esimerkiksi palveluitasi etsiville henkilöille tai vaikkapa eri mobiilisovelluksissa. Asetuksista riippuen mobiilimainokset voivat sisältää videokuvaa, tekstiä, kuvia tai digitaalisisältöä.

Lisäksi saatavilla on laajennuksia, kuten vaikkapa soittomainoslaajennus, jonka ansiosta maksat vain soittavista asiakkaista.

Ads-videomainokset

Videomainokset

Videomainoksilla on mahdollisuus tavoittaa todella suuri yleisö Googlen kattavassa verkostossa. Näitä mainoksia näytetään YouTuben lisäksi muissa Display-verkoston sovelluksissa, esimerkiksi peleissä ja videoissa. Videomainosten hinta määräytyy katselukertojen perusteella, kun taas yhden katselukerran arvoon vaikuttavat mainoksen sijoitus ja laatupisteet.

Kuten muissakin vaihtoehdoissa, myös videomainoksissa voit säätää haluamasi maksimihinnan yhtä katselukertaa kohden.

Google Shopping -verkosto

Google Shopping

Shopping-mainokset ovat uudenlainen vaihtoehto, joka soveltuu erityisesti verkkokaupoille. Shopping-mainokset mahdollistavat jokaisen verkkokauppasi tuotteen mainostamista hakutermin perusteella. Useimmiten näet shopping-mainoksia hakutulosten yhteydessä tuotekarusellissa muiden vastaavien tuotteiden kanssa.

Verkossa myytävien tuotteiden lisäksi valikoimaan on mahdollista lisätä myös vain myymälässä tarjolla olevia vaihtoehtoja, joka tekee siitä vaihtoehdon myös kivajalkamyymälöille.

Mainosten näyttöpaikkana käytetään normihaun lisäksi hakukumppaneita sekä Googlen Shopping -sivustoa.

Performance Max

Performance Max

Performance Max -mainokset ja kampanjat ovat kirjoitushetkellä (9/2022) uusinta Googlen mainostyökalujen paletissa.

Alkusyksystä 2022 myös suuri osa Smart Shopping -kampanjoista on muuttunut automaattisesti Performance Max -kampanjoiksi. Performance Max -kampanja on eräänlainen sekoitus kaikkia Google Adsin mainosvaihtoehtoja, joista Googlen tekoäly valitsee kuhunkin hetkeen parhaiten sopivat sijoittelut, mainosmuodot ja sisällöt.

Performance Max -kampanjassa lisäät syötteestä haluamasi tuotteet, rakennat responsiivisen display -mainoksen ja valitset yleisöt, joille mainoksia näytetään.

Huom! Tuotesyöte ei ole pakollinen ja mainokset toimivat erinomaisesti myös esimerkiksi liidien hankkimiseen.

Google AdWords -mainonnan hinta

Google Ads -mainonnan hinta

Google Ads -mainonta toimii ns. huutokauppaperiaatteella. Mitä enemmän mainostaja on valmis maksamaan klikkauksesta, sitä korkeammalla mainokset näkyvät hakutulosten joukossa. Hintatarjouksen lisäksi sijoitukseen vaikuttaa mainoksen ja laskeutumissivun laatupisteet. Paljon kilpailluilla aloilla klikkihinnat ovat luonnollisesti korkeammat ja silloin laatupisteiden merkitys korostuu.

Klikkihintojen lisäksi kulua kertyy usein työn osuudesta, joka riippuu kampanjan suuruudesta ja jatkuvan optimoinnin tarpeesta. Lähtökohtaisesti hakukonemainonta on kuitenkin yksi edullisimmista, tavoista mainostaa.

Tulosten mittaaminen

Tulosten mittaaminen

Google Ads -mainonnan tuottavuutta mitataan web-analytiikan tai Adsin oman konversioseurannan avulla. Jo heti mainontaa aloittaessa on tärkeää asentaa konversioseuranta oikein, jotta ymmärretään mistä ostavat asiakkaat tulevat ja mikä on mainonnan todellinen teho.

Yksi suurimmista eduista Google -mainonnassa on sen seurattavuus. Miltei kaikkea mahdollista voidaan seurata lähes reaaliajassa ja muutoksia olemassa olevan datan perusteella on helppo tehdä. Kuten muissakin kanavissa, myös Google Adsissa, hätiköityjä ratkaisuja kannattaa välttää, sillä tehtyjen muutosten vaikutuksia ei usein heti huomaa.

Analytiikan avulla selvitämme Google Ads -mainonnasta mm. seuraavat asiat:

  • Ostojen kokonaismäärä ja arvo, tarjouspyyntöjen määrä
  • Hinta per yhteydenotto / tilaus
  • Sijoitetun pääoman tuotto (ROI)

Pidä silmällä myös näitä:

  • Keskimääräisen klikkihinnan (CPC) kehitys
  • Search Impression Share – Haun impressioprosentti – ja sen muutokset (tämä kertoo kuinka usein mainoksesi näkyy potentiaalisesta maksimimäärästä)
  • Kausivaihtelut, keskiostosten summa sekä konversioprosentti ja sen muutokset.
Milloin Google -mainonta kannattaa aloittaa?

Milloin Google -mainonta kannattaa aloittaa?

Google Ads -mainonnan aloittamiseen on monia hyviä syitä. Tässä muutama syy, minkä takia mainonta pitää aloittaa:

  1. SEO eli hakukoneoptimointi on vasta aloitettu; saatat olla tilanteessa, missä pyrit löytämään oman yrityksesi Googlesta, mutta et löydä sitä orgaanisista hakutuloksista. Näet vain yrityksen taloustietoja ja kilpailijoiden mainoksia. Näissä tapauksissa kannattaa ryhtyä mainostamaan vähintään oman yrityksen nimellä, jotta potentiaaliset asiakkaat eivät mene kilpailijalle. Omalla brändillä mainostaminen on kaiken lisäksi todella edullista
  2. Liiketoiminnallesi tärkeiden tuotteiden tai palveluiden mainostaminen. Tuotteesi tai palvelusi eivät löydy orgaanisten hakutulosten kärkisijoilta. Jos asiakkaat eivät löydä tuotteitasi orgaanisella haulla, eivät he todennäköisesti löydä niitä lainkaan ilman mainontaa
  3. Uudet tuotteet ja trendit: Kun uusia ja haluttuja tuotteita tulee markkinoille ja olet yksi ensimmäisistä, jotka niitä myyvät, on hyvä olla ensimmäisenä apajilla
  4. Asiakas ei löydä tuotettasi / palveluasi. 99 / 100:sta kerrasta pelkällä hyvällä idealla ja laadukkaalla tuotteella ei löydä asiakkaita.

Ei siis auta muu kuin kääriä hihat ja ryhtyä hommiin. Tällä pikaoppaalla saat mainonnan ainakin toivottavasti fiksulla tavalla käyntiin.

Mainostaminen Googlessa - Opas ensimmäisen kampanjan luomiseen

Mainostaminen Googlessa - Opas ensimmäisen kampanjan luomiseen

Kuinka aloitan mainostamisen Google Adsissa?

Aloita mainostaminen luomalla tili Google Adsiin. Tämän jälkeen pääset jo luomaan ensimmäisen kampanjasi mainoksineen. Tällä tavoin Google haluaa tutustuttaa sinut kampanjoiden, mainosryhmien ja mainosten luomiseen. Prosessia kannattaa seurata ja pistää tärkeimmät seikat mieleen. Samalla pääset lisäämään maksutiedot, yrityksen tiedot ja muut tärkeät seikat asetuksiin.

Tämän kampanjan voi myöhemmin poistaa ja luoda tilalle pidemmälle mietityn kokonaisuuden, jos tässä vaiheessa haluat vain tutustua käyttöliittymään ja sen ominaisuuksiin.

Mikäli sinulla on jo tili, voit aloittaa luomalla uuden kampanjan.

Mieti mainostamiselle tavoite

Mieti mainostamiselle tavoite

Aivan ensimmäiseksi kannattaa miettiä, että miksi haluaa mainostaa? Mitä mainonnalla halutaan saavuttaa, ja kenelle mainoksia halutaan näyttää? Vaikka tarkoituksena olisi aluksi vain mainostaa jotain tiettyä tuotetta, tuoteryhmää tai vain brändiä, on mainostili hyvä rakentaa suurempi kokonaisuus mielessä.

Mieti, kuinka paljon olet valmis käyttämään mainontaan kuukaudessa, kuinka paljon yksi asiakas saa maksaa ja etenkin missä, kenelle ja millä hakusanoilla haluat tulla nähdyksi.

Avainsanojen valinta mainontaan

Avainsanojen valinta mainontaan

Avainsanojen tulisi aina olla jollain tapaa kytköksissä sivustoosi ja liiketoimintaasi. Tee suunnitelma: mitä haluat mainostaa. Jaa ideat kategorioiden alle ja tee kategorioiden sisälle ryhmiä. Kategorioista tulee lopulta kampanjoita ja ryhmistä mainosryhmiä kampanjan sisälle. Kategoria voi olla esimerkiksi “Keittiötarvikkeet” ja ryhmä kategorian sisällä “Paistinpannut”.

Mieti seuraavaksi hakutermit, joita ihmiset käyttävät etsiessään “paistinpannuja” netistä. Pidä [mainos]ryhmän avainsanapaletti mahdollisimman kapeana niin, että termit ovat lähellä toisiaan; ”Paistinpannu” – “Paistinpannut netistä” – “Hyvä paistinpannu”. Samassa mainosryhmässä ei kannata mainostaa paistinpannuja ja kattiloita. Mieti, mitä avainsanoja samassa mainoksessa voidaan mainostaa.

Google Adsista löydät myös Keyword Planner -työkalun (Avainsanojen suunnittelija), jonka avulla voit etsiä uusia avainsanoja ja tarkistaa suunnittelemiesi avainsanojen hakumäärät.

Netistä löydät [meidän mielestämme] parempia ja monipuolisempia työkaluja avainsanojen etsimiseen, mutta ne ovat usein maksullisia. Monilla palveluntarjoajilla, kuten esimerkiksi KWfinderillä, on kuitenkin tarjolla myös ilmainen kokeiluversio, millä pääsee hyvin alkuun ensimmäisen kampanjan suunnittelussa.

Mikäli haluat vain päästä nopeasti alkuun, voit aloittaa yksinkertaisesti oman brändin mainostamisella, jos näet että siihen on tarvetta. Avainsanat tulisi tällöin olla muotoa brändi + palvelu / tuote. Omalla brändillä mainostaminen on myös hyvä keino opetella Google-mainontaa sen ollessa kustannustehokas vaihtoehto.

Huom. Listaa avainsanasuunnitelmaasi myös hakutermien hakumäärät, mikäli ne ovat saatavilla. Näin pysyt paremmin kärryillä siitä, millä termeillä liikennettä todennäköisesti pitäisi tulla. Hakutermit voivat joskus myös yllättää, sillä usein avainsanasuunnitelmaa tehdessä löytää termejä, joita ei olisi ikinä tullut ajatelleeksikaan. 

Esimerkki  SEOSEON-brändikampanjan avainsanoista:

"SEOSEON"

SEOSEON +hakukonemainonta

SEOSEON +digitaalinen markkinointi

SEOSEON +googlemainonta

SEOSEON +hakukoneoptimointi

Kuinka teen kampanjan Google Adsiin

Osa 1. Kuinka teen kampanjan Google Adsiin?

Teemme tässä oppaassa perinteisen hakukampanjan. Opas sisältää tietoa muistakin mahdollisuuksista, mutta nämä vinkit ja ohjeet soveltuvat parhaiten hakukampanjaan. Pääset myöhemmin opiskelemaan myös erilaisten kampanjakokonaisuuksien rakentamista.

Kampanjan tekeminen on tehty helpoksi ja se onnistuu Google Ads kampanjavälilehdeltä [Kaikki kampanjat] painamalla [+] nappulaa.

Google Ads kampanjan tekeminen on tehty helpoksi

1. Google Ads -kampanjan tavoite

Valitse kampanjallesi tavoite. Yleisimmät ovat ”Sales” eli Myynti – ”Leads” eli Liidit ja ”Website traffic” eli Liikenne verkkosivustolle. Näillä tavoitteilla pärjäämme ensimmäisen kampanjan luomisen loppuun asti.

Lähtökohtaisesti ”Sales” -tavoite sopii verkkokaupoille, ”Leads” on hyvä esimerkiksi B2B myyntiin, missä kauppa ei synny suoraan verkossa ja ”Website traffic” silloin, kun mahdollisimman suuri liikenne sivuillesi tuo lisäarvoa.

Esimerkki Google Ads -kampanjan tavoitteesta

SEOSEON käyttää tavoitteena liidien saamista ”Leads”. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että haluamme saada mahdollisimman paljon yhteydenottoja tämän kampanjan mainoksilla.

Huom. Voit vaihtaa näiden yllämainittujen kampanjatavoitteiden välillä vielä jälkikäteen.

 

2. Kampanjan tyypin valitseminen

Kampanjan tyypillä tarkoitetaan sitä, että missä haluat mainostesi näkyvän. ”Search”, eli hakukampanja näkyy normaalisti Googlen hakutuloksissa.

Display-kampanjat näkyvät useimmiten yhteistyökumppaneiden verkkosivuilla, joihin on asennettu Googlen mainosbannerit – Käytetään usein uudelleenmarkkinointiin.

Shopping-kampanjalla tarkoitetaan tuotesyötteen avulla luotua kampanjaa kauppasi tuotteille. Mainokset näkyvät normaaleissa Googlen hakutuloksissa karusellimuodossa muiden vastaavanlaisten tuotteiden kanssa. Tämä tarkoittaa, että myös kilpailijoiden vastaavat tuotteet ovat samassa näkymässä.

Videokampanjat tarkoittavat lähtökohtaisesti Youtubessa näytettäviä mainoksia. Tätä varten sinun on yhdistettävä Youtube-tilisi Google Adsiin. Laskutus tapahtuu näyttökertojen perusteella.

Smart-kampanjat ovat lähes täysin automaattisia kampanjoita, joissa Google mainostaa parhaaksi näkemällään tavalla yrityksesi tuotteita ja palveluita. Tämä vaihtoehto sopii yrityksille joilla on todella laaja valikoima tuotteita ja joille käytännössä kaiken erikseen mainostaminen kampanjoilla olisi liian suuri työ.

Huom. Tässä vaiheessa voit luoda myös ensimmäisen konversiotapahtuman. Tuot konversiot helpoiten Google Analyticsistä. Katso oppaan kohta konversioseuranta.

Esimerkki kampanjatyypin valitsemisesta

SEOSEON haluaa näkyä perinteisissä hakutuloksissa, sillä näin voimme vaikuttaa parhaalla mahdollisella tavalla siihen, kenelle mainoksia näytetään. Valitsemme kampanjan tyypiksi ”Search” ja tavat joilla haluamme saavuttaa tavoitteet ovat ”Verkkosivukäynnit”

Yleiset asetukset

 

3. Yleiset asetukset: Sijainnit – Kielet – Yleisöt

Ensimmäiseksi voit määrittää, missä verkostoissa haluat mainosten näkyvän. Pidä huoli, että hakuverkosto on aina valittuna.

Kohdista mainonta sinne, mihin haluat tuotteitasi tai palveluitasi myydä. Jos sivusi ovat suomeksi, älä kohdista mainontaa Ruotsiin.

Kielikohdennuksissa on hyvä käyttää suomen lisäksi englantia ja ruotsia, ellei ole painavaa syytä käyttää joitakin muita kieliä. Kielikohdennukset tarkoittavat sitä, millä kielellä potentiaalinen asiakas käyttää Googlen palveluita.

Voit jo tässä vaiheessa valita yleisöjä kampanjallesi. Ellet ole tekemässä uudelleenmarkkinointikampanjaa, suosittelemme ehdottomasti valitsemaan Googlen listoilta ”potentiaalisia asiakkaita” sisältävät yleisöt (audience listat -otsikko) ja asettamaan ne tarkkailutilaan (observation). Näin saamme tulevaisuudessa tietoa siitä, onko huutokauppahintaa syytä korottaa jollekin tietylle yleisölle, mikä konvertoituu hyvin.

Esimerkki sijainnin ja kohdennuksen valinnasta

SEOSEON haluaa ensimmäisessä kampanjassaan keskittyä mainostamaan suomenkielistä sivuaan suomalaisille asiakkaille. Kohdennamme kampanjan siis vain Suomeen ja luomme myöhemmin uuden kampanjan, jossa kohdistus on Ruotsiin. Valitsemme kielikohdennuksiksi suomen, ruotsin ja englannin, sillä uskomme potentiaalisen asiakkaan käyttävän Googlea jollain näistä kielistä.

Haluamme myös tietää, onko jollain potentiaalisella yleisöllä korkeampi konversioprosentti ja otamme tarkkailuun yleisöksi ”Advertising & Marketing Services”.

Huom. Muita Suomeen kohdistettavia, potentiaalisia kielivaihtoehtoja voisivat olla esimerkiksi Venäjä ja Viro. Käytä maalaisjärkeä: jos sinulla on erityisen paljon vaikkapa Suomessa asuvia saksalaisia asiakkaana (jotka osaavat suomea), voit lisätä saksan vaihtoehdoksi.

 

4. Budjetti

Budjetti on päiväkohtainen. Mieti aluksi, kuinka monelle mainosryhmälle ja avainsanalle budjetti jaetaan. Kuten jo aiemmin oppaassa mainittua, mieti kuinka paljon haluat maksaa yhdestä asiakkaasta, mikä on uuden asiakkaan elinkaariarvo ja mikä on keskimääräinen konversioprosentti historiallisesti.

Muista maltti – hätiköidyt ratkaisut budjetin kanssa voivat johtaa siihen, että tilastoista tulee epäluotettavia, jolloin järkeviä johtopäätöksiä on vaikea tehdä. Anna mainonnalle aikaa. Automaattiset hintatarjousstrategiat toimivat parhaiten, kun niiden on annettu kerätä informaatiota rauhassa kampanjan ja mainosryhmien toiminnasta.

Mainonnan ollessa alussa, mainostajan kannattaa varautua korkeampiin klikkihintoihin. Tämä kannattaa muistaa mainosryhmä- ja avainsanapalettia rakentaessa – vaarana on, että budjetti ei riitä näyttämään mainoksia tehokkaasti.

Huom! konversioprosentti vaihtelee usein eri kanavien välillä. Historiallinen konversioprosentti sivustosi liikenteessä on aina vain suuntaa-antava.

Esimerkki mainonnan hinnasta

Haluat myydä paistinpannuja. Keskimäärin 4% paistinpannuja sivustollasi katselevista ihmisistä tekee ostoksen. Ostoksen keskimääräinen arvo on 45€, josta katetta jää kaikkien kulujen jälkeen 25% eli 11.25€.

Konversioprosentin ollessa (tällä hetkellä) 4, tarkoittaa se sitä että yksi 25:stä ostaa tuotteen. Voit siis maksaa yhdestä klikkauksesta 0.45€ ilman että jäät tappiolle. Samalla kannattaa tutustua myös asiakkaan elinkaariarvoon. Lyhyesti: kuinka arvokas yksi uusi asiakas on yrityksellesi ”elinkaaren” aikana keskimäärin. Asiakashankintahintaa ei tällöin kannata laskea suoraan klikkihinnoista ja välittömästä kateprosentista (paitsi silloin, jos tiedät, ettei asiakas palaa enää koskaan takaisin ostamaan mitään muuta).

Hintatarjousstrategiat

 

5. Hintatarjousstrategiat

Edellisen esimerkin perusteella voisi ajatella, että klikkausten hinnalle kannattaa asettaa manuaalisesti hintatarjous halutun klikkihinnan saavuttamiseksi. Useimmiten tämä on kuitenkin strategia, jonka käytölle on harvoin hyviä perusteita. Aluksi klikkihinnat voivat vaikuttaa liian kalliilta, mutta mikäli mainokset ovat tehty hyvin ja laskeutumissivut vastaavat hyvin näytettyä mainosta, on erittäin todennäköistä että klikkihinta laskee alle maksimaalisen sallitun rajan.

Google tarjoaa muutamia hintatarjousstrategioita, jotka sopivat hyvin eri tilanteisiin. Valittavanasi on aina joko automaattinen tai manuaalinen vaihtoehto seuraavista strategioista:

  • Maksimoi klikkaukset (Maximize Clicks) – Tämä strategia pyrkii maksimoimaan klikkausten määrän kampanjassa. Jos tärkeät hakutermit ovat tiedossa ja/tai konversioseuranta ei ole mahdollista. Suositellaan käytettäväksi ensimmäisenä strategiana, jotta konversiodataa saadaan kerrytettyä. Samalla Google oppii myös mainosten laadusta ja näin asettaa hintatarjouksia uudelleen
  • Maksimoi konversiot (Maximize Conversions) – Pyrkii saamaan mahdollisimman paljon konversioita. Nostaa klikkausten tarjousta mikäli ei saa budjettia muuten käytettyä. Käytä, kun budjetti on tiedossa, konversioseuranta olemassa, mutta CPA-tavoite (Target CPA) ei. Käytä myös, jos dataa konversioista ei ole vielä kerätty tarpeeksi
  • Tavoite CPA / Tavoiteltu mainostuotto (Target CPA / Target ROAS) – Pyrkii saamaan konversiot tiettyyn hintaan. Budjettia saattaa jäädä käyttämättä, mikäli konversioita ei saada haluttuun hintaan. Strategia sopii tapauksiin, joissa konversiodataa on kertynyt paljon ja konversioiden määrää pystytään ennustamaan
  • Manuaalinen klikkauskohtainen hinta (Max CPC) – Rajoittaa klikkausten hinnan tiettyyn summaan – Suositellaan käytettäväksi ainoastaan silloin, kun vaarana on klikkikohtaisten hintojen nouseminen todella korkeiksi
  • Näyttökertojen osuuden tavoite (Target impression share) – Käytä kun näkyvyys täytyy maksimoida tietyillä hakutermeillä ja Target CPA on toissijainen tekijä. Eli tärkeimpänä kriteerinä pidetään sitä, että mainos näytetään mahdollisimman usein tiettyä hakutermiä käytettäessä

Budjetti ja hintatarjoukset

Huom. Kun olet valinnut kampanjallesi hintatarjousstrategian, pidä mielessä myös asiakkaan elinkaariarvo eli CLV. Älä tee hätiköityjä ratkaisuja, vaikka klikkausten hinnat olisivatkin aluksi korkeat.

Kampanjan luonnin yhteydessä sinulla on myös mahdollisuus valita käyttöön olemassaolevia mainoslaajennuksia tai luoda uusia. Lue lisää Google Ads mainoslaajennuksista.

Esimerkki hintatarjousstrategian valinnasta

SEOSEON haluaa ensimmäisessä kampanjassaan saada mahdollisimman paljon klikkauksia sivuilleen, sillä dataa konversioista ei vielä tässä vaiheessa ole. Valitsemme Maximize Clicks:n strategiaksi.

Osa 2. Kuinka teen mainosryhmän Google Adsiin?

Seuraava vaihe kampanjan rakentamisessa on mainosryhmän luominen. Jos olet luomassa kokonaan uutta kampanjaa, tulee tämä vaihe sinulla automaattisesti kampanjan asetusten valitsemisen jälkeen.

Mikäli olet kuitenkin jo luonut kampanjan ja sinne mainosryhmän, onnistuu uuden mainosryhmän luominen kampanjan valikosta mainosryhmät (Ad Groups) kohdasta painamalla [+]

  1. Anna mainosryhmälle nimi. Mikäli olet mainonnan suunnitteluvaiheessa järjestänyt avainsanat kategorioihin ja ryhmiin, käytä tähän ryhmän nimeä; esim. “Paistinpannut”.
  2. Kirjoita alla olevaan lokerikkoon omille riveilleen avainsanat, joita haluat käyttää. Päätä samalla avainsanoillesi avainsanaformaatti.

Esimerkki mainosryhmän luomisesta

SEOSEON haluaa brändikampanjan mainosryhmässään mainostaa digimarkkinointipalveluitaan. Valitsemme avainsanoiksi vain digitaaliseen markkinointiin viittaavat sanat: “SEOSEON digitaalinen markkinointi” ja “SEOSEON digimarkkinointi”

Kun teemme seuraavan mainosryhmän, käytämme avainsanoja “SEOSEON google mainonta” ja “SEOSEON google ads”. Voit jo tässä vaiheessa luoda useampia mainosryhmiä, mikäli olet jo miettinyt kampanjallesi kokonaisuuden.

Luo Google Ads mainosryhmiä

Osa 3. Kuinka teen mainoksia Google Adsiin?

Kampanjaa luodessa, mainosryhmän jälkeen sinun pyydetään tekevän mainoksen. Jos olet jo tehnyt mainosryhmän aiemmin, etsi se kampanjasi alta ja paina “Mainokset” (ads) -välilehteä – Klikkaa [+] Text Ad – eli Tekstimainos.

  1. Syötä sivustosi osoite, johon haluat mainoksen johtavan. Valitse sivu, joka parhaiten kuvaa mainosryhmälle antamiasi avainsanoja
  2. Syötä otsikot mainokseesi – Google näyttää aina vähintään otsikot 1. ja 2. Sisällytä mainosryhmässä käyttämäsi avainsana tai sen läheinen muoto joko ensimmäiseen tai toiseen otsikkoon – Maksimissaan 30 merkkiä
  3. Näytettävän mainoksen polkuun (display url) voit laittaa palveluasi tai tuotettasi kuvaavan päätteen
  4. Kuvauksissa voit kertoa enemmän tuotteistasi tai palveluistasi – Mainoksessa näkyy aina vähintään yksi (1) kuvaus. Maksimissaan 90 merkkiä.

Esimerkki mainoksen tekemisestä

Teemme SEOSEON brändikampanjaan laajennetun tekstimainoksen, jolla haluamme tavoittaa yrityksemme ja palvelumme nimellä hakuja tekevät ihmiset:

Url: https://seoseon.fi/opiskele/google-ads-mainonta/

Otsikko 1: Tuloksia digimarkkinoinnilla

Otsikko 2. Pyydä ilmainen auditointi

Otsikko 3. SEOSEON.fi

Polku: /google-ads/mainonta

Kuvaus 1: Varmista näkyvyytesi paalupaikoilla ja mainosta yritystäsi ja palveluitasi Googlessa.

Kuvaus 2: Ota yhteyttä niin laitetaan yrityksesi mainonta oikeasti kuntoon!

Esimerkki Google Ads mainoksen tekemisestä

Onnea! Ensimmäinen kampanjasi on vihdoin valmis. Tämä on kuitenkin vasta ensimmäinen askel kohti toimivaa ja tuottoisaa Google Ads -mainostiliä.

Jatka lukemista ja opi kampanjoiden rakenteesta lisää.

Jatka Google Ads opiskelua

Jatka Google Ads opiskelua

Nyt, kun ensimmäinen kampanjasi on valmis, matka on vasta aluillaan ja tekemistä riittää rutkasti.
Osaat tässä vaiheessa tehdä kampanjoita, mainosryhmiä ja mainoksia. Tiedät, miten tehdä avainsanatutkimusta ja jaotella potentiaaliset avainsanat ryhmiin.

Seuraavasta osiosta löydät huomioon otettavia asioita, jotka ovat suurin piirtein tärkeysjärjestyksessä. Näillä ohjeilla saat toivottavasti kampanjasi tuottamaan tulosta ja ymmärrät paremmin, miten mainostiliäsi hoidetaan ja mitä siellä tapahtuu.

Google Ads avainsanojen formaatit

Avainsanojen formaatit

Avainsanat joita olet valinnut mainosryhmiisi, voidaan syöttää eri formaateissa. Formaatteja on neljä:

  1. Laaja vastaavuus Broad Match
  2. Laajan vastaavuuden tarkennus +Broad +Match +Modifier
  3. Fraasi “Phrase”
  4. Tarkka vastaavuus [Exact]

Broad match keywords

Broad Match – Laaja vastaavuus

Avainsana syötetään mainosryhmän luomisvaiheessa sellaisenaan. Eli avainsana on: Paistinpannu – Kun vastaavuus on laaja, hakutermit, joilla mainos näkyy, voivat sisältää kirjoitusvirheitä, synonyymejä, vastaavia hakuja tai variaatioita sanasta ”paistinpannu”. Avainsanat voivat olla missä tahansa kohdassa hakutermiä.

Milloin kannattaa käyttää?

Broad Match avainsanat tuovat usein paljon turhaa liikennettä sivuillesi. Laajan vastaavuuden avainsanoilla voi kuitenkin löytää myös hyvin konvertoituvia hakutermejä, joita et ole avainsanatutkimuksissasi huomannut. Tätä formaattia on myös hyvä käyttää, mikäli termi on hyvin spesifi ja vaara turhasta liikenteestä on pieni tai jos haluat rakentaa yrityksesi tunnettuutta ja liikenne sivuillesi on potentiaalista riippumatta tervetullutta.

Esimerkki: Hakutermi = Fiskars paistokasarin pesuohjeet – Mainos näytetään avainsanalla paistinpannu

Broad Match Modifier – Laajan vastaavuuden tarkennin

Avainsana syötetään käyttämällä + merkkiä. Tämä tarkoittaa sitä, että hakutermin on sisällettävä avainsana (tai läheinen muoto) missä kohtaa hakutermiä tahansa.

Milloin kannattaa käyttää?

Jos haluat, että hakutermistä on pakko löytyä nämä sanat (tai niiden läheiset variaatiot). Eli avainsana on: +paistinpannu. Voit syöttää niin monta avainsanaa, kuin haluat välilyönnin kanssa (+paistinpannu +netistä). Sanat voivat olla missä tahansa järjestyksessä ja niistä voidaan muodostaa yhdyssanoja.

Käytä kun tiedät, että hakutermejä on paljon, mutta niitä kaikkia ei kannata lisätä avainsanoiksi. Mitä enemmän lisäät avainsanoja jonoon, sitä täsmällisempiä hakuja saat.

Esimerkki: Hakutermi = netistä halvalla osta paistinpannut. Mainos näytetään avainsanalla +paistinpannu +netistä, mutta toisin kuin tavallisessa Broad Match avainsanassa, mainos ei näy hakutermillä: Fiskars paistokasari netistä


Phrase match keywords

Phrase Match – Fraasi (Myös “lausekevastaavuus”)

Avainsana(t) syötetään käyttämällä “heittomerkkejä”. Fraasin täytyy sisältää avainsana(t) tai sen läheinen muoto siinä järjestyksessä kuin ne on annettu: “Paistinpannut netistä”

Milloin kannattaa käyttää?

Fraasi on usein kaikkein paras vaihtoehto avainsanan formaatiksi. Jos olet tehnyt avainsanatutkimuksen hyvin, voit syöttää suosituimmat avainsanat Phrase Match -muodossa, jolloin se antaa hieman vapauksia näyttää mainoksia monipuolisemmilla hakutermeillä.

Esimerkki: Hakutermi = Osta paistinpannu netistä. Mainos näytetään avainsanalla “Paistinpannut netistä”


Exact match keywords

Exact – Täsmällinen

Avainsana syötetään hakasulkeiden keskelle: [paistinpannu]. Hakutermi ei voi tässä tapauksessa olla mikään muu kuin annettu avainsana (paitsi läheinen variaatio: paistinpannut).

Milloin kannattaa käyttää?

Käytä tätä silloin kun tiedät, että on suuri vaara, että liikenne laajemmalla hakutermistöllä on turhaa tai kun tuotteesi ja palvelusi on helposti kuvailtavissa yhdellä termillä. Jos myyt esimerkiksi design paistinpannuja, mutta et missään nimessä halua tavallisia paistinpannuja etsiviä ihmisiä sivuillesi, voit käyttää Exact -avainsanoja; [design paistinpannu] tai [uniikit paistinpannut].

Huom. Kun luot exact match-avainsanoja, olethan tarkistanut että termeillä on hakuliikennettä?

Kun seuraat aktiivisesti hakutermejä, joilla ihmiset tulevat Google mainoksista sivuillesi, löydät nopeasti avainsanat, jotka kannattaa laittaa Exact-muotoon. Mutta kuinka löydän hakutermit?”

Google Ads -hakutermit

Olemme päässeet vaiheeseen, jossa odotat mainosten tuottavan liikennettä sivuillesi. Olet valinnut avainsanatutkimuksen perusteella mainosryhmiisi juuri oikeat avainsanat ja käyttänyt avainsanojen formaatteja parhaaksi katsomallasi tavalla.

Hakutermit ja niiden seuraaminen ovat yksi tärkeimmistä kuukausittaisista toimenpiteistä mainostililläsi. Jos avainsanojesi kuukausittaiset hakumäärät ovat suuret ja käytät formaatteina muita, kuin täsmällisiä [exact], kannattaa hakutermien seuranta aloittaa mielellään jo samalla viikolla mainosryhmän luomisesta.

Tutustu kampanjasi tai mainosryhmäsi avainsanoihin valitsemalla “Keywords” – Avainsanat valikosta “Search Terms” – Hakutermit. Valitse samalla haluttu aikaväli oikealta ylälaidasta.

Hakutermejä seuraamalla näet tarkasti, mikä avainsana tuottaa eniten liikennettä ja näin myös löytää uusia hyviä avainsanoja, joita voit sisällyttää joko nykyiseen tai uuteen mainosryhmään. Samalla voit karsia pois avainsanoja ja tehdä niistä negatiivisia.

Google Ads hakutermit

Huom. Hakutermejä on valtavan suuri määrä ja kaikkia ei kannata, eikä pidä lisätä avainsanoiksi. Jos käytät esimerkiksi avainsananaa “Paistinpannu”, sinun ei tarvitse lisätä avainsanaksi “Paistinpannut”. Toisin sanoen, mikäli hakutermi on läheinen variaatio avainsanastasi, ei sitä tarvitse erikseen lisätä.

Tarkista myös, onko mainosryhmilläsi päällekkäisiä hakuja.  Jokin toinen mainosryhmä saa paljon liikennettä hakutermillä, jolle sinulla on oma mainosryhmänsä, katso negatiiviset avainsanat.

Google Ads negatiiviset avainsanat

Google Ads – Negatiiviset avainsanat

Sivuille on todella helppo saada liikennettä. Laitat vain muutaman Broad Match-avainsanan mainosryhmään ja huomaat, kuinka klikkauksia tulee solkenaan. Ennen pitkää saatat kuitenkin huomata, että liikennettä on, mutta konversioprosentti on laskenut reilusti.

Käyt katsomassa hakutermejä ja huomaat, että olet maksanut täysin epärelevantista liikenteestä. Tässä vaiheessa sinun tulee päästä eroon turhista klikkauksista, että budjettisi käytettäisiin oikeasti potentiaalisten asiakkaiden sivustolle saamiseen.

Auditoidessamme Google Ads-mainostilejä, enemmän kuin usein hakutermien seulonta ja negatiivisten avainsanojen käyttö on laiminlyöty kokonaan tai se on ollut puutteellista. Haasteena negatiivisissa avainsanoissa (ja hakutermien ymmärtämisessä) on se, että aluksi et voi tietää, mikä on epärelevanttia liikennettä sivustollesi ja päädyt maksamaan joskus jopa suuria summia liikenteestä, joka ei tuota sinulle myyntiä. Tämän takia aktiivinen seuranta on erittäin tärkeää aina, kun luot uusia mainosryhmiä. Usein hakutermipaletti alkaa paljastua kokonaisuudessaan usean kuukauden jälkeen.

Negatiivisten avainsanojen lisäämiseen on kaksi keinoa
  1. Negatiivisten avainsanojen luettelot (Negative keyword lists)

Negatiivisten avainsanojen luettelot ovat erittäin käteviä koko mainostilin hakutermien hallintaan. Löydät ne yläreunasta “Työkalut” (Tools & Settings) ja “Jaettu kirjasto” (Shared Library) alta kohdasta “Negatiivisten avainsanojen luettelot” (Negative keyword lists).

Luettelot voidaan lisätä kampanjatasolla mihin tahansa tilisi kampanjaan. Voit tehdä niin monta luetteloa, kuin haluat. Suosittelemme tekemään luettelot teemoittain. Lisäksi kannattaa huomioida, että kaikki luettelot eivät ole tarpeellisia kaikissa kampanjoissa.

Esimerkki: Teemme yleisen luettelon, mihin lisäämme hakutermit, jotka eivät sovellu mihinkään mainostilin kampanjaan, annamme sille nimeksi “Epäsopivat – Yleiset”. Lisäämme termit:

+takuu

+pesuohjeet

+käytetty

+myydään

Tämä sulkee kaikista kampanjoista yllä olevat hakutermit pois, joihin otamme luettelon käyttöön.

Esimerkki 2: Teemme vielä toisen listan, johon lisäämme avainsanoja, joita emme halua käytettävän tietyssä kampanjassa. Annamme listalle nimeksi “Dynaamiset – Brändit”. Lisäämme listalle oman brändimme, sillä meillä on jo olemassa brändikampanja, emmekä halua, että dynaamiset mainokset näyttävät brändimme hakutermeillä mainoksia.

Käytämme termiä:

“SEOSEON”

Lisäämme tämän listan vain Dynamic Search -kampanjaamme.

  1. Negatiiviset avainsanat suoraan mainosryhmään tai kampanjaan

Negatiivisten avainsanaluetteloiden heikkous on, että niitä voi lisätä vain kampanjatasolla. Kampanjassasi saattaa kuitenkin olla mainosryhmiä, joissa esiintyy hakutermejä, joita et halua sulkea pois kampanjasi toisesta mainosryhmästä. Voit lisätä mainosryhmään negatiivisia avainsanoja joko suoraan hakutermeistä tai valitsemalla “negative keywords” – negatiiviset avainsanat – Avainsana-valikon kautta.

Mainostat esimerkiksi samassa kampanjassa Design-paistinpannuja ja tavallisia paistinpannuja. Huomaat, että paistinpannu-mainosryhmässä hakutermeillä “design paistinpannut” on tullut liikennettä ja haluaisit mieluummin ohjata ihmiset aiheeseen sopivampaan mainosryhmään, jossa laskeutumissivu sopii paremmin hakutermiin. Blokkaat sanan +Design vain paistinpannut-mainosryhmästä.

Huom! Ole huolellinen lisätessä negatiivisia avainsanoja. Tarkista, ettet vahingossa blokkaa liiketoiminnallesi tärkeitä avainsanoja. Kts. Avainsanojen formaatit. Voit törmätä tällaisiin tilanteisiin, jos tuotteillasi, palveluillasi tai yrityksesi nimellä on monia merkityksiä tai ne voivat olla osa suosittua hakutermiä, mikä ei liity millään tavoin tarjoamiisi palveluihin.

Konversioseuranta

Konversio­seuranta

Konversioseurannalla mitataan mainonnan toimivuutta. Jos tavoitteenasi on lähes mikä tahansa muu, kuin pelkkä liikenteen saaminen sivustollesi, on konversioseurannan toimivuus olennaisin osa mainostustasi. Konversiot löydät asetuksista “Mittaus” -välilehden alta kohdasta “Konversiot”

Helpoiten luot konversiot Google Analyticsissä, jonka jälkeen voit tuoda ne Adsiin linkitettyäsi nämä kaksi tiliä yhteen.

Yleisimmät konversiotapahtumat:

  • Yhteydenotto tai tarjouspyyntö lomakkeella
  • Verkkokaupassa tapahtuva ostos
  • Puhelinnumeron klikkaus (mainoksessa tai sivuilla)
  • Sivuillasi olevan chatin kautta tulleet yhteydenotot

Kun olet saanut haluamasi konversiot tehtyä / tuotua Google Adsiin, katso että asetukset ovat kunnossa. Konversiotapahtumasta tulisi tarkistaa ainakin seuraavat kohdat (klikkaa konversion nimeä):

  1. Lukumäärä (Count) – Mikäli sivustosi on verkkokauppa, tässä konversiossa tulisi olla vaihtoehto “Kaikki”(Every). Jos taas konversiotapahtumasi mittaa esimerkiksi liidejä, valitse vaihtoehto “Yksi”. Tämä tarkoittaa sitä, että jos sama ihminen tulee useasti sivuillesi mainosten kautta ja tekee monta yhteydenottopyyntöä, lasketaan tämä yhtenä
  2. Sisällytä konversioihin (Include in conversions) – Jos haluat että mainosten konversiot-sarakkeeseen sisällytetään myös nämä konversiot – Valitse kyllä (Yes). Joskus saattaa tulla eteen tilanne, että konversioita ei tarvitse laskea mukaan “varsinaisiin konversioihin”. Nämä näkyvät kyllä konversio-näkymässä ja voivat tarjota muuta tietoa mainosten toimivuudesta, mutta ne eivät ole oleellisia mainosten optimoinnin kannalta. Tällaisia konversioita voivat esimerkiksi olla esitteiden lataukset, jollain tietyllä sivulla käynti tai vaikkapa sivustolla vietetty aika
  3. Attribuutiomalli (Attribution model) – Atribuutiomallilla tarkoitetaan konversioiden laskennan perustetta. Eli sitä, kuinka paljon konversiolle annetaan arvoa eri ostoputken vaiheissa. Valitse parhaiten malli, jonka uskot parhaiten antavan tietoa mainonnan toimivuudesta:
    1. Viimeinen klikkaus (Last Click) – Kaikki arvo annetaan viimeiselle klikkaukselle. Eli jos asiakas on löytänyt tuotteesi aiemmin mainostesi kautta, mutta tullut myöhemmin suoraan sivuille, ei tästä tule konversiotapahtumaa
    2. Ensimmäinen klikkaus (First Click) – Antaa kaiken arvon ensimmäiselle klikkaukselle, eli osto/myyntiputken ensimmäiselle vaiheelle
    3. Lineaarinen (Linear) – Kaikilla klikkauksilla on sama arvo riippumatta siitä, missä vaiheessa ostoputkea ne ovat tulleet
    4. Ajankulu (Time Decay) – Antaa enemmän arvoa, mitä lähempänä klikkaus on ollut konversiotapahtumaa. Ensimmäinen saa vähiten ja viimeinen eniten.
    5. Sijaintipohjainen (Position Based) – Ensimmäinen ja viimeinen klikkaus saavat eniten arvoa.

Google Ads konversiotapahtuma-asetusten muokkaaminen

Huom. Suurimmassa osassa tapauksia parhaat attribuutiomallit ovat joko Linear – Time Decay tai Position-based. Voit tehdä myös vertailua mallinnusten kesken, mikäli haluat tietää tarkalleen, missä vaiheessa ostoputkea asiakkaasi yleensä ovat konvertoituessaan. Näin voit muotoilla mainoksiasi sopimaan paremmin kyseiseen tilanteeseen. Tämän tiedon saat myös Google Analyticsistä, ilman konversiotapahtumien mallinnusten muuttamista (tietävätkö asiakkaasi jo tuotteesi? Onko tämä ensimmäinen kerta kun he näkevät mainoksesi? Ovatko mainoksesi usein viimeinen vaihe ennen konversiota?)

Muista että hintatarjousstrategiat vaativat usein konversiodataa toimiakseen parhaalla mahdollisella tavalla. Tämän takia jatkuva mallinnuksen muuttelu voi johtaa epähaluttuihin tuloksiin.

Mainos­laajennukset

MainoslaajennuksetSivustolaajennukset ovat mainosten yhteydessä (joskus) näytettäviä lisäosia. Ne ovat erinomainen – ja lisäksi mainoksen klikkihintaan vaikuttamaton – mahdollisuus tuoda potentiaalisen asiakkaan tietoon, mitä muuta tarjoat;

  • Muut palvelut
  • Puhelinnumerosi
  • Yrityksesi sijainti
  • Esimerkiksi tuotteiden eri mallit
  • Kampanjatarjoukset

Laajennuksia on olemassa peräti kymmentä eri tyyppiä. Keskitytään tässä artikkelissa niihin, mitkä voit välittömästi lisätä tilillesi ilman sen suurempaa säätämistä muissa kohteissa.

  1. Sivustolinkkilaajennus (Sitelink extension) – Tämän laajennuksen ominaisuutena on linkki johonkin toiseen laskeutumissivuun (kuin mitä mainoksessasi on).
    1. Jos kampanjasi keskittyy “Keittiötarvikkeisiin”, voit tehdä sivustolinkkilaajennuksen, missä mainostat toista sivuiltasi löytyvää osastoa – “Astiastot” – “Ruokailuvälineet” jne.
    2. Laajennukseen voi lisätä yhden otsikon ja kaksi kuvausta
    3. Mainoksessa voi näkyä enimmillään neljä Sitelink -laajennusta. Niitä voi kuitenkin lisätä haluamansa määrän.
  2. Huomiotekstilaajennus (Callout Extension) tarjoaa mahdollisuuden lisätä lyhyitä kuvauksia palveluistasi.
    1. Esimerkiksi “Nopea toimitus” – “Edulliset hinnat” – “Parhaat tuotemerkit”
  3. Structured Snippet Edition – Tarjoaa mahdollisuuden kuvailla valikoimasi tai palveluidesi ominaisuuksia
    1. Valitse mieluinen otsikko pudotusvalikosta, esim Brändit – Kohteet – Lisäpalvelut jne.
    2. Mainostat esimerkiksi geneerisesti keittiötarvikkeita; lisäät Structured Snippet Extensionin “Brändit” -otsikolla; Fiskars, Hackman, OBH Nordica
  4. Puhelulaajennus (Call extension) – Jos olet myymässä palveluita, pidä ensimmäisenä huoli, että puhelinnumero löytyy mainoksistasi
  5. Tarjouslaajennus (Promotion extension) – Voit valita joko prosentuaalisen tai rahamääräisen alennuksen tuotteista / palveluista. Valitettavasti tämä laajennus ei taivu kovinkaan moneen
  6. Sijaintilaajennus (Location Extension) – Erittäin tärkeä osa mainontaa, jos haluat että potentiaaliset asiakkaat löytävät paikan päälle. Esimerkkiyrityksinä vaikkapa autokorjaamot, kampaamot ja ravintolat. Tätä varten sinun tulee luoda Google My Business -tili minkä linkität Google Ads -tiliin.

Huom. Kun luot sivustolaajennuksen, voit määritellä tason, millä haluat sen näkyvän. Tili – Kampanja – Mainosryhmä. Voit käyttää tehtyä laajennusta myös jatkossa riippumatta siitä, minkä tason tässä vaiheessa valitset. Mieti aina, että mitkä laajennukset sopivat koko tilin tasolle ja mitkä joudut määrittämään kampanja- tai mainosryhmätasolle.

Google Ads -kampanja­kokonaisuudet (Hakukampanjat)

Seuraavaksi käsittelemme Hakukampanjoiden kampanjakokonaisuuksia Google Ads-tililläsi. Muihin kampanjamuotoihin perehdymme myöhemmin.

Olet luonut ensimmäisen kampanjasi, tehnyt muutaman sivustolaajennuksen ja kenties ehtinyt jo hieman seuraamaan myös hakutermejä, joilla sivustollesi on tullut liikennettä. Konversioseuranta on tietenkin myös jo mitä parhaimmassa kunnossa ja negatiivisten avainsanojen listoilla olet pystynyt karsimaan pois termit, joilla et liikennettä halua.

Olet myös seurannut aktiivisesti budjettisi täyttymistä ja huomannut, että se riittää tällä hetkellä mainiosti ensimmäisen mainosryhmäsi pyörittämiseen. On aika tehdä lisää mainoksia ja mainosryhmiä.

Mainosten määrä

Aloitetaan tekemällä uusia mainoksia olemassa olevaan mainosryhmään, ensimmäisen mainoksesi kaveriksi. Suositeltu vähimmäismäärä hakukampanjaan on kolme laajennettua tekstimainosta (Expanded Text Ads). Enimmäismäärää ei ole, mutta kerralla ei kannata testata tolkuttoman suurta määrää mainoksia. Vinkki: Tee parin kuukauden välein pari uutta mainosta ja ota huonoiten toimivat mainokset pois päältä. Kokeile mainoksissa hieman eri otsikointia, asettelua ja tyyliä.

Voit myös kokeilla responsiivisia hakumainoksia. Niissä Google käyttää syöttämääsi kokoelmaa otsikoita ja kuvauksia satunnaisessa järjestyksessä, kuitenkin niin, että pääavainsanaa käytetään vähintään yhdessä otsikossa jokaisessa mainoksessa. Responsiivisissa mainoksissa avainsanapaletin koko mainosryhmässä korostuu entisestään. Jos haluat hyvät “laatupisteet” mainoksellesi (laatu kerrotaan mainoksen luomisen yhteydessä), täytyy sinun sisällyttää mainokseen mainosryhmässä käyttämiäsi avainsanoja.

Käy katsomassa kampanjan asetuksista, että olet antanut Googlelle luvan kierrättää mainoksia parhaaksi katsomallaan tavalla ja että se näyttää eniten parhaiten toimivia mainoksia.

Lue tämä ennen, kuin siirryt eteenpäin

Olemme jatkamassa uusien mainosryhmien luontiin. Jos budjettisi on riittänyt hyvin tähän asti ja tulokset ovat olleet mieleisiä, tässä vaiheessa tilanne saattaa muuttua. Mainosten näkyminen ja klikkausten hinta on monen tekijän summa.

Joillain avainsanoilla kilpailu saattaa olla kovempaa ja joudut keskimäärin maksamaan niistä enemmän, kuin joistain toisista. Jos vaikkapa ensimmäisessä mainosryhmässäsi klikkausten hinta on pysynyt alhaisella tasolla ja näin mahdollistanut budjetin riittämisen, voi tulla eteen tilanne, missä yhtäkkiä suurin osa budjetista käytetäänkin muissa mainosryhmissä.

Seuraa aktiivisesti Search Impression Sharea (kolumnin voit lisätä avainsananäkymään), näyttöjen määrää (impressions) ja klikkausten määrää. Google myös ilmoittaa, mikäli budjetti ei ole riittävä näyttämään mainoksia koko ajan (Kampanjanäkymään tulee teksti Limited By Budget). Aina ilmoitusta ei tule, mutta voit huomata muutoksia vaikkapa näyttökertojen määrässä.

Parhaiten klikkihintoihin voi vaikuttaa heti ensimmäisessä vaiheessa pitämällä huolen siitä, että mainoksen laskeutumissivu vastaa hyvin avainsanaa ja että mainos vastaa hyvin avainsanaa. Ota käyttöön kolumnit Quality Score (Avainsanan laatu) ja Ad Relevance (Mainoksen vastaavuus). Hyvät pisteet kertovat Googlelle myös siitä, että mainos vastaa hakutermiä, jolloin sitä pyritään näyttämään potentiaalisille asiakkaille useammin. Katso lisää kohdasta mainosten laatu.

Mieti myös, mitä kaikkea haluat sisällyttää kampanjaan. Yleisesti hyvä idea voi olla rakentaa kampanjakokonaisuus erilaisten aiheiden ympärille. Jos sinulla on kuitenkin jokin selkeä volyymi-palvelu tai -tuote, kannattaa sen laittamista omaan kampanjaansa harkita. Näin varmistat budjetin riittävyyden ja voit paremmin hallita kokonaisbudjettia.

Mainosryhmät kampanjassa

Seuraavaksi teemme useamman mainosryhmän kuvitteelliseen “Keittiötarvikkeet” -kampanjaan. Mainosryhmien maksimimäärään ei ole yhtä selkeää suositusta. Paljon on kiinni budjetistasi ja tavoitteistasi. Muista pitää avainsanat / mainosryhmä mahdollisimman selkeänä ja lähellä toisiaan.

Huomioi, että kun saat avainsanojen laatupisteitä paremmaksi, myös budjetin riittävyys kohenee. Liian pikaisia johtopäätöksiä ei kannata ikinä tehdä ja todelliset tarpeet muutokseen paljastuvat usein vasta kuukausien jälkeen.

Kampanja: Keittiötarvikkeet [Tuotekategoriat]

  • Kattilat
  • Paistinpannut
  • Veitset
  • Sakset

Google Ads hakukampanjoiden tilirakenne

Pyri tekemään kampanjarakenteestasi mahdollisimman selkeä. Tämä helpottaa tilin optimointia ja seurantaa jatkossa. Vältä päällekkäisyyksiä; Älä käytä samaa avainsanaa kahdessa paikassa! Muuten päädyt lopulta kilpailemaan klikeistä itsesi kanssa.

Hakukampanjat

  1. Kampanja: Brändikampanja
    1. Brändisi
    2. Brändisi + Palvelu 1
    3. Brändisi + Palvelu 2
  2. Kampanja: Tuotekategoriat
    1. Kattilat
    2. Paistinpannut
    3. Veitset
  3. Kampanja: Geneeriset avainsanat
    1. Leipominen
    2. Kokkausvälineet
    3. Ruoanlaitto
  4. Kampanja: Tuotteet
    1. Vihannesveitset
    2. Leikkuulaudat
    3. Kahvimyllyt
  5. Kampanja: Tuotemerkit
    1. Fiskars (+keittiöveitset)
    2. Iittala (+maljakot)
    3. Electrolux (+sähkövatkaimet)
  6. Kampanja: Kilpailijat*
    1. Keittiötarvikekauppa SEOSEON
    2. Timon Tarvikkeet Keittiöön
    3. KaikkiKokkaamiseen.fi
  7. Kampanja: Volyymi [priority] – Painekattilat
    1. Painekattilat

*Älä ikinä käytä kilpailijasi brändiä mainosteksteissä!

Muistilista kampanjoiden optimoimiseen

  • Seuraa näitä:
  • Konversiodatan kertyessä kiinnitä huomiota hintatarjousstrategioihin
  • Seuraa aina konversioiden hintaa
    • Mikäli sinulla on nettikauppa, katso Google Analyticsistä kuinka paljon myyntiä olet saanut mainonnalla aikaan, laske ROAS ja vertaa kateprosenttiin
      • Mikä on asiakkaan elinkaariarvo? Onko uusasiakas­hankintahinta edelleen budjetin rajoissa?
    • Mikäli mainonnan tavoitteena on liidien saanti, laske onnistumisprosentti mainonnasta tulleista liideistä ja vertaa sitä tavoitehintaasi – Kuinka arvokas onnistunut liidi on? Onko mainonnalla saatu keskimääräistä arvokkaampia liidejä?
      • Älä tee hätiköityjä johtopäätöksiä pelkästään liidien määrän perusteella; valitettavan usein mainonnan hintaa verrataan vain saatujen liidien määrään ilman, että otetaan selvää onnistuneen liidin arvosta.

Linkitetyt tilit

 

Linkitetyt tilit

Linkittämällä Google-tilejä (ja muita palveluntarjoajia) jaat dataa vaivattomasti työkalujen välillä. Esimerkiksi linkittämällä Google Analytics-tilisi Google Adsiin, saat tuotua konversiomaaleja mainostilille ja vastaavasti saat Analyticsiin näkymään kaikki Google Adsin tilastot ja pystyt myös tietysti vertailemaan mainonnan toimintaa muihin kanaviin. Linkitys täytyy käydä tekemässä aina myös linkitettävällä tilillä.

Tulossa pian:

Google Ads – Kampanja -tyypit

  • Remarketing – Uudelleenmarkkinointi
  • Dynaamiset kampanjat
  • Shopping-kampanjat
  • Display-kampanjat
  • Youtube-kampanjat (video)

Kampanjan tavoitteet

  • Leads – Liidit
  • Traffic – Liikenne
  • Sales – Myynti
  • Brand awareness and reach – Tietoisuuden lisääminen
  • Product and brand consideration – Tuote- ja brändi“esittely”

Hintatarjousstrategiat ja budjetointi

  • Tarkempi analyysi hintatarjousstrategioista ja siitä, milloin niitä kannattaa käyttää
  • Customer LifeTime Value (CLV) – Asiakkaan elinkaariarvon ymmärtäminen
  • Budjetin optimointi vastaamaan mainonnan vaatimuksia

Mainosten laatupisteet ja niiden ymmärtäminen

  • Miten mainosten laatupisteisiin voi vaikuttaa?
  • Mikä niiden merkitys on mainonnalle ja klikkihinnoille?
  • Miten teen laadukkaan mainoksen?

Mainostyypit

  • Responsiiviset hakumainokset
    • Responsiivisissa mainoksissa avainsanapaletin laajuus mainosryhmässä korostuu entisestään. Jos haluat hyvät “laatupisteet” mainoksellesi (laatu kerrotaan mainoksen luomisen yhteydessä), täytyy sinun sisällyttää mainokseen mainosryhmässä käyttämiäsi avainsanoja. Jos avainsanasi eivät ole lähellä toisiaan, voi mainoksestasi tulla melko epäselvä kokonaisuus. Jos avainsanoja taasen on vain yksi “paistinpannu”, on laatupisteet melko helppo saada hyviksi. Vältä toistoja
  • Tekstimainokset
  • Display-bannerimainokset
  • Responsiiviset displaymainokset
  • Videomainokset
  • Dynaamiset mainokset

Kampanja-asetukset

Kampanja­kohdennukset

  • Audience-listat
  • Laitteet
  • Aikataulu
  • Sijainnit
  • Demografiset tiedot
  • Seuraa näitä; “Limited by budget” – “Budjetin täyttyminen” – “Laatupisteet”

Kysymykset?

  • Budjettini ei riitä ja klikkaukset maksavat paljon, mitä voin tehdä?

Miten voimme auttaa yritystäsi menestymään hakukone­mainonnassa?

  • Jos haluat aloittaa Google Ads -mainonnan, voimme suunnitella kampanjat ja tilinrakenteen: Google-mainonta
  • Jos olet jo tehnyt Google-mainontaa, mutta haluat lisätä mainonnan tuottavuutta: Google Ads-auditointi
  • Jos tarvitset apua mainonnan jatkuvassa optimoinnissa tai tulosten seurannassa

Google Ads -mainonta

Sisällysluettelo:

Toimintaperiaate

Missä mainokseni voivat näkyä?

Google-mainonnan hinta

Tulosten mittaaminen

Milloin mainonta kannattaa aloittaa?

Mainostaminen Googlessa

Mieti mainostamiselle tavoite

Avainsanojen valinta mainontaan

Osa 1. Kuinka teen kampanjan Google Adsiin?

Osa 2. Kuinka teen mainosryhmän Google Adsiin?

Osa 3. Kuinka teen mainoksia Google Adsiin?

Jatka Google Ads opiskelua

Avainsanojen formaatit

Hakutermit

Konversio­seuranta

Mainos­laajennukset

Kampanja­kokonaisuudet

SEOSEON Digitoimisto on nyt
Kamu Digital!

 

Miro Kamu Digital

kamu logo valkoinen

Siirry kamun sivustolle