Viime viikon perjantaina WordCamp Helsinki 2017 tapahtuma kokosi yhteen Suomen ja muun maailman WordPress osaajia. Tapahtumaan oli saatu näppärä kattaus puhujia, joiden joukosta löytyi muun muassa kehittäjiä, markkinoijia, ja toimistojen vetäjiä. Esityksissä kuultiin niin teknisiä niksejä kuin monenlaisia käytännön vinkkejäkin WordPressin kanssa työskentelyyn.

Katso kaikki WordCamp Helsinki 2017 taltioinnit täältä!

Itselläni oli kunnia aloittaa show pohtimalla “miksi verkkosivut tulisi rakentaa kuin ostoskeskukset”. Olen pitänyt ostoskeskuksia hyvänä analogiana verkkosivuille, koska molemmissa vieraillaan hetkellisesti ja vierailulla on verkkosivun tai ostoskeskuksen näkökulmasta selkeä tavoite – konversio. Myös verkkosivujen ja ostoskeskusten suunnitteluprosessista löytyy selkeitä yhteneväisyyksiä. Näitä peilasin Susil S. Dungarwalin mainion LinkedIn postauksen How to Design a Mall – Inside-out avulla. Lisäksi verkkosivustoilla voi hyvinkin olla yhtä paljon tai enemmän kävijöitä kuin kivijalka ostoskeskuksilla.

Pikapuheenvuorossa Sauli Rajala Valu Digitalista esitteli visuaalisen regressiotestauksen ja siihen näppärän työkalun nimeltä Wraith, joka nappaa kuvankaappauksia verkkosivulta ja vertailee ennen ja jälkeen kuvia pikseli pikseliltä tunnistaen eroavaisuuksia. Kätevää testauksen automatisointia esimerkiksi WordPress päivitysten yhteydessä.

Toinen pikapuhuja Daniel Koskinen Zeeland Familystä esitteli WordPress Customizerin nykytilaa ja miten sitä kustomoidaan käytettävyyden parantamiseksi. Danielin esityksen löydät kokonaisuudessaan hänen blogistaan.

Kolmantena pikavuorolaisena Jaakko Alajoki Evermadelta puhui uuden WordPress -toimiston kasvukivuista ja miten ydinpalveluihin keskittyminen ja yhtenevä dokumentointi sekä toimintatavat olivat heillä avaimia kasvuun.

Edmund Turbin lensi paikalle WP Enginen Lontoon toimistolta antamaan vinkkejä miten WordPress kehitysprosessia voidaan jouhevasti liikkua eri ympäristöjen välillä.

Configuration Management in WordPress from Edmund Turbin
Lounaan jälkeen Miika Vento G-Worksistä esitteli EU:n uuden esteettömyys direktiivin, jonka mukaan julkisten toimijoiden verkkosivustojen tulee olla käytettävyydeltään hyvällä tasolla myös sokeille tai muutoin toimintarajoitteisille ihmisille. Miika antoi hyviä vinkkejä siitä, mitä sivustoa suunniteltaessa tulee ottaa huomioon, ja jakoi kokemuksiaan toteuttamansa asiakasprojektin tiimoilta. Mielenkiintoisena yksityiskohtana hän toi esille, että EU:n antama ohjeistus on toisinaan ristiriidassa käyttäjiltä saadun palautteen kanssa.

Uusi EU -direktiivi pakottaa julkiset toimijat satsaamaan esteettömiin verkkosivuihin.

Ennen iltapäivän kahvitaukoa, ääneen pääsi vielä Alexandra Draghici CaptainFormista. Alexandra esitteli käyttäjiltään saamia lahjoja, jotka eivät siis tässä tapauksessa olleet nurkkiin pölyttymään jääviä kuulakärkikyniä, vaan palautetta joka on opettanut Alexandran tekemään parempia suunnitelmia ja priorisoimaan työtehtäviä, opettamaan tehokkaammin sekä rakentamaan onnellisia tiimejä.

Iltapäivän viimeisessä osuudessa Petya Raykovsk sai pikakomennuksen puhujan paikalle kertomaan REST API:sta kun alkuperäinen puhuja ei päässytkään tapahtumaan. Danny Hobo Exovelta opetti meille, miten  kehitystyössä säästetään aikaa käyttämällä WP-CLI:tä ja komentoriviä. Onni Hakala Geniem Oy:stä puhui kaikkia WordPress käyttäjiä kiusaavasta teemasta eli WordPressin päivityksistä. Ilman automaattisia päivityksiä sivusto jää vaille viimeisintä tietoturvaa, mutta automaattiset päivitykset myös rikkovat mielivaltaisesti sivustoja mikäli teemat ja pluginit eivät ole täysin yhteensopivia uuden päivityksen kanssa. Onni esitteli ratkaisun, jossa päivitykset asennetaan ensin sivuston testiversiolle, jota sitten automaattisesti verrataan eri testeillä päivittämättömään versioon. Mikäli testit läpäistään, päivitetty versio tuodaan kaiken kansan näkyville.

Thomas Hurd Pixelsistä käsitteli myös polttavaa aihetta, eli sivustojen monikielisyyttä käyttäjäkokemuksen kannalta. Järkevin rakenne riippuu esimerkiksi siitä, palveleeko sivusto useaa maata ja kieliryhmää, yhtä maata ja useaa kieliryhmää vai useaa maata ja yhtä kieliryhmää. Yksi asia tuli kuitenkin selväksi. Briefly in English roskakoriin ja tilalle oikeasti järkevää sisältöä myös muilla kielillä.

Zeeland Familyn perustaja Aki Björklund veti flunssasta huolimatta hienon lopetuksen ensimmäiselle päivälle. Tarinat vuosien varrelta niin onnistumisista kuin epäonnistumisistakin olivat juuri sopiva lopetus WordCampin ensimmäiselle päivälle. Kuulijat varmasti muistavat nyt ainakin varmuuskopioinnin tärkeyden.

Loppubileet ja lauantain Workshop -päivä jäivät itseltäni tällä kertaa väliin, mutta ehkä sitten ensi kerralla. Kaiken kaikkiaan tapahtuma oli kerrassaan mahtava, josta suuri kiitos järjestäjille, puhujille sekä yleisölle.

Lisään tähän artikkeliin linkkejä muidenkin esityksiin jahka saan niitä käsiini. Myös videomateriaalia tapahtumasta pitäisi ilmestyä WordPress.tv:hen lähiaikojan, joten pysykäähän kuulolla. Kuulolla pysyt helposti esimerkiksi seuraamalla SEOSEONia Facebookissa, LinkedInissä tai Twitterissä.

Saatat myös olla kiinnostunut tilaamaan WordPress verkkosivuston meiltä.