Googlen kuvahaun käyttäminen yleistyy päivä päivältä. Tämän takia myös kuvien hakukoneoptimointi tulee ajankohtaiseksi yhä useammalle yritykselle.

Nykyään kuvia näkee usein myös Googlen orgaanisissa hakutuloksissa varsinkin mobiililaitteilla, joten niiden optimoinnin tärkeydestä on turha kiistellä.

Googlen-kuvahaku on huomattavasti kehittyneempi kuin monet tietävät. Tässä artikkelissa käymme lyhyesti läpi miten haku toimii ja lopussa paljastamme perusasiat kuvien hakukoneoptimoinnista.

Google-kuvahaku tietokoneella

Tietokoneella kuvahaun suorittaminen on kaikille varmasti tuttua, mutta tiesitkö että voit suodattaa hakua todella tarkasti kuvakoon, värin, tyypin, julkaisuajan sekä käyttöoikeuksien perusteella?

Kuvakoko: Vaihtoehtoina sinulle tarjotaan suuret, keskikokoiset, kuvakkeet, suurempia kuin sekä täsmäkoko. Toiminnon avulla voit etsiä juuri tarpeisiisi sopivia kuvia ja rajata hausta pois kuvat, joita et halua katsella.

Kuvan väri: Voit rajata kuvahaun tuloksissa näytettäväksi ainoataan värikuvat, mustavalkoiset kuvat, läpinäkyvät kuvat (läpinäkyvä tausta), tai hakea ainoastaan tietyn värisiä kuvia.

Kuvan tyyppi: Rajaamalla hakua kuvatyypin mukaan voit hakea ainoastaan kasvokuvia, valokuvia, leikekuvia, viivapiirroksia tai animoituja kuvia.

Julkaisuaika: Kun haluat nähdä vain uusia kuvia, tai kuvia tietyltä aikaväliltä, on julkaisuaika sopiva suodatin haulle. Vaihtoehtoina sinulla on viimeisimmät 24 tuntia, viimeisin viikko tai itse määritettävä aikaväli.

Käyttöoikeudet: Voit suodattaa näytettäväksi vain kuvat, joita saat käyttää uudelleen ja muokata tai ne joita saat käyttää uudelleen, mutta et muokata (näillä vaihtoehdoilla hakiessasi voit käyttää hakutulosten kuvia vaikka yrityksesi verkkosivuilla ilmaiseksi). Lisävaihtoehtoja ovat: saa käyttää uudelleen ei-kaupallisesti ja muokata sekä saa käyttää uudelleen ei-kaupallisesti (näitä kuvia et luonnollisesti saa käyttää kaupalliseen toimintaan).

Google-kuvahaku kännykällä

Mobiililaitteella kuvahaku toimii lähes samalla tavalla kuin tietokoneellakin, mutta haun rajausmahdollisuuksista ovat tarjolla ainoastaan kuvan väri, tyyppi ja julkaisuaika.

Google-kuvahaku kuvalla

Kuvahaku kuvalla eli näköishaku tai käänteinen kuvahaku.

Tietokoneella:

Kuvahaku kuvalla onnistuu tietokoneella seuraavilla verkkoselaimilla tai niiden uudemmilla versioilla: Google Chrome 5, Firefox 4, Internet Explorer 9 ja Safari 5.

Voit hakea lataamalla kuvan omalta tietokoneeltasi, raahaamalla kuvan verkkosivuilta tai kuvahausta hakukenttään sekä kuvan url-osoitteella. Chrome ja Firefox -selaimilla voit myös hakea klikkaamalla kuvaa hiiren kakkospainikkeella ja valitsemalla ”Etsi tätä kuvaa palvelusta Google”.

Tabletilla tai puhelimella:

Googlen kuvahaku kuvan perusteella onnistuu mobiililaitteilla ainoataan Chrome -selaimella, jonka voit ladata sovelluskaupasta ilmaiseksi Android, iPhone ja iPad -laitteille.

Mobiilissa kuvalla hakeminen onnistuu koskettamalla kuvaa ja pitämällä sitä painettuna kunnes toimintavalikko aukeaa ja tämän jälkeen valitsemalla valikosta vaihtoehdon ”Hae tätä kuvaa palvelusta Google”.

Kuvien hakukone­optimointi

Kuvien hakukoneoptimointi on erittäin tärkeää etenkin sivustoille, joilla on paljon kuvia. Esimerkiksi verkkokauppojen tuotekuvien optimointi voi tuoda sivustollesi tuhansia kävijöitä lisää kuukausittain ja vieläpä sellaisilla hakusanoilla, jotka johtavat usein myyntiin (esim. tuotenimet). Kuvien optimointi ei kuitenkaan ole hankalaa ja jokainen pystyy tekemään sen itse.

Kuvien nimeäminen: Nimeä kuva niin, että se sisältää hakusanan ja on relevantti kuvan sisällölle. Kuvan tiedostonimi tulee muuttaa jo tietokoneellasi.

Kuvan title-otikko: Määritä kuvalle hyvin kuvaa kuvaileva ja hakusanan sisältävä otsikko.

Kuvateksti: Lisää kuvalle kuvateksti, jos näet sen tuovan lisäarvoa sivustosi kävijöille. Älä kuitenkaan lähde hurjastelemaan hakusanalla.

Alt-teksti: Määritä kuvalle hyvin kuvan sisältöä kuvaileva vaihtoehtoinen kuvaus eli alt-teksti. Alt-teksti näytetään esimerkiksi silloin kuin kuva ei jostain syystä lataudu. Myös hakukoneiden indeksointibotit ymmärtävät alt-tekstin, joten siinä on suositeltavaa käyttää hakusanaa.

Kuvakoko: Tee kuvista sivustollesi sopivan kokoisia. Jos lataat kuvan sivustollesi suurempana kuin se näytetään sivulla, tämä pidentää sivun latausaikaa, mikä vaikuttaa negatiivisesti hakukonenäkyvyyteen.

Kuvaan linkittäminen: Voit linkittää suoraan kuvasi url-osoitteeseen sivustosi toisilta sivuilta sisäisillä linkeillä tai toisilta verkkosivuilta. Tämä kasvattaa kuvan luotettavuutta hakukoneiden silmissä samoin kuin verkkosivustollesi johtavat linkit kasvattavat sivustosi luotettavuutta.

Arveletko, että sivustosi kuvien optimoinnissa on puutteita?

Me voimme auttaa, ota yhteyttä ja kartoitetaan tarpeesi yhdessä.