Hakukoneoptimointi on yleistynyt viime vuosina huomattavasti ja samalla on yleistynyt myös negatiivinen SEO.

Valitettavasti tämä Black Hat SEO -tekniikka toimii erinomaisesti ja hyökkäyksen havaitseminen ajoissa on mahdollista vain jatkuvalla sivuston seurannalla.

Mitä on negatiivinen SEO?

Negatiivinen SEO tarkoittaa Black Hat hakukoneoptimointitekniikoita, joilla pyritään heikentämään kilpailijan sijoituksia tai mainetta Googlen orgaanisissa hakutuloksissa.

Yleisimmät tekniikat – Miten havaitset ne ja suojaudut niiltä

Linkittäminen

Helpoin ja yleisin negatiivisen hakukoneoptimoinnin muoto on roskalinkkien hankkiminen kilpailijan sivustolle. Yleinen käytäntö on ostaa luonnottoman suuri määrä linkkejä spam-sivustoilta ja kohdistaa ne kilpailijan sivustolle ylioptimoiduilla tai sivuston aiheeseen liittymättömillä ankkurisanoilla.

Pystyt seuraamaan sivustollesi johtavia linkkejä Googlen Search Consolesta tai SEO-työkaluilla, kuten Majestic ja Ahrefs. Jos löydät epäilyttäviä sivustoja, joilta johtaa sivustollesi suuri määrä linkkejä, tulee sinun päivittää nämä verkkotunnukset linkkien hylkäämistiedostoosi. Googlen ohjeet linkkien hylkäämiseen löydät täältä.

Linkkien poisto

Kilpailijat näkevät linkkisi SEO-työkalujen avulla ja osaavat tunnistaa niistä parhaimmat. Heidän on helppo etsiä näiden sivustojen ylläpitäjien yhteistiedot ja mustamaalata sivustoasi esimerkiksi väittämällä sinun huijaavan asiakkaitanne ja ehdottamalla, että sivustollesi ei kannata linkittää. Tämä saattaa johtaa arvokkaan linkkinne poistamiseen.

Tätä tekniikkaa on hankala torjua etukäteen. Pystyt kuitenkin seuraamaan SEO-työkaluilla menetettyjä linkkejäsi ja olemaan tarvittaessa yhteydessä niiden sivustojen ylläpitoon, josta olet linkin menettänyt.

404-error hyökkäys

Googlen näkee sivustosi 404-virheiden määrällisen kasvun merkkinä heikosta käyttäjäkokemuksesta, joka vaikuttaa voimakkaasti hakusijoituksiisi. Kilpailijat voivat lisätä sivustosi 404-virhesivujen määrää linkittämällä sellaisiin url-osoitteisiin, joita sivustollasi ei ole oikeasti olemassa.

Tämäkin tekniikka on helposti havaittavissa, mutta ei ennalta ehkäistävissä. Sinun kannattaa tarkastella sivustosi indeksointivirheitä viikoittain Googlen Search Consolen kautta, jotta pystyt korjaamaan tilanteen mahdollisimman pian 404-hyökkäyksen jälkeen.

Uudelleenohjaus­hyökkäys

Kilpailijasi voi ostaa vanhoja huonomaineisia, ja jopa Googlen rankaisemia, verkkotunnuksia ja uudelleen ohjata nämä sivustollesi. Google katsoo tämän Black Hat hakukoneoptimoinniksi ja rankaisee melko varmasti sivustoasi ja pahimmassa tapauksessa poistaa sen jopa kokonaan hakukoneen indeksistä.

Uudelleenohjaushyökkäyksen torjunta on mahdotonta ja sen huomaaminenkin voi olla erittäin hankalaa. Majestic ja Ahrefs tunnistavat kyllä sivustollesi uudelleenohjatut verkkotunnukset, mutta usein negatiivisen SEOn tekijä on osannut estää SEO-työkalujen bottien pääsyn uudelleen ohjattuun verkkotunnukseen, jolloin et saa tätä tietoa työkalujen avulla.

Sivuston kopiointi

Negatiivisen SEOn tekijä saattaa kopioida koko sivustosi ja ylläpitää sitä toisessa verkkotunnuksessa. Tämän jälkeen hän voi hankkia roskalinkkejä tälle sivustolle ja ilmoittaa rel canonical tagillä alkuperäisen sisällön löytyvän sinun sivustoltasi. Tässä tapauksessa negatiivinen linkkiarvo siirtyy sinun sivustollesi ja Google saattaa rankaista sivustoasi näistä oikeasti toiselle sivustolle johtavista linkeistä.

Tässäkin tapauksessa huomaat hyökkäyksen tarkastelemalla sivustollesi johtavia linkkejä Search Consolen avulla. Usein nämä sivustot ovat estäneet kaikkien muiden paitsi Google botin pääsyn sivustolle.

Maineen heikentäminen Googlessa

Kilpailija voi heikentää mainettasi esimerkiksi tekemällä sivuston, jossa mustamaalataan teidän toimintaanne. Oikein toteutettuna tämä sivusto voi löytyä hakutulosten kärjestä, kun ihmiset hakevat kokemuksia yrityksestäsi. Tästä voit raportoida Googlelle jolloin sivusto saatetaan poistaa hakukoneen indeksistä. Tärkeintä on muistaa tarkkailla, mitä yritykseesi liittyvillä hauilla löytyy.

Toinen erittäin ilkeä keino maineen manipulointiin on Googlen automaattinen täydennys. Jos kilpailijasi hakee tarpeeksi useasti esimerkiksi ”Yrityksesi nimi + huijaus” hakusanoilla voi tästä tulla yksi yleisimmistä hauista, joita brändisi nimellä tehdään. Tällöin on mahdollista, että Google alkaa näyttämään tätä yhdistelmää ehdotettuna hakuna, jolloin yrityksesi nimellä hakevalle käyttäjälle jää vähintään takaraivoon kummittelemaan brändinimesi yhteydessä sana huijaus.

Kumpikin näistä maineen mustamaalaustekniikoista on lähes mahdotonta torjua. Järkevällä sisällöntuotannnolla ja hakukoneoptimoinnilla voit kuitenkin nostaa omat positiiviset artikkelisi ensimmäisiksi näillä negatiivisillakin hakusanoilla.

Hakukone­optimointi ei ole ainoastaan hakusijoitusten parantamista, vaan se pitää sisällään myös jatkuvan seurannan, jonka avulla pystytään havaitsemaan esimerkiksi edellä mainitut negatiiviset SEO hyökkäykset.

Tunsitko piston sydämessäsi? Etkö seuraa tarpeeksi tarkasti brändisi mainetta ja näkyvyyttä verkossa? Ota seuranta nyt tavaksi tai palkkaa meidät tekemään se puolestasi.