WordPress on maailman suosituin julkaisujärjestelmä. Tämä helppokäyttöinen ja monipuolinen avoimenlähdekoodin verkkosivualusta on yksi parhaimmista vaihtoehdoista yrityksen verkkosivustolle, verkkokaupalle tai blogille. Alustalla lähes kaikki on mahdollista ja valitsemalla sopivan teeman, myös verkkosivuston ulkoasu muokkautuu tyylikkääksi lähes itsestään.

WordPress teemoissa eli sivupohjissa on arvatenkin eroja. Verkkosivuston nopeus on noussut yhdeksi suurimmista Googlen hakukonesijoituksiin vaikuttavista tekijöistä. Tämä tarkoittaa, että WordPressin hakukoneoptimointi on huomattavasti helpompaa, jos olet valinnut nopean teeman. WordPress teemaa valitessa kannattaa siis olla tarkkana.

Testaa verkkosivustosi nopeus näillä työkaluilla

Molemmat testit ovat erittäin helppokäyttöisiä. Syötät hakukenttään vain testattavan sivun osoitteen ja klikkaat testin käyntiin. Jos sivustosi on kohdennettu Suomeen tai ylipäätään Eurooppaan, kannattaa Pingdomen testissä valita Ruotsin testiserveri.

Näin optimoit WordPress sivuston nopeuden

Teemojen nopeutta ei voi aivan suoranaisesti verrata, koska jokainen verkkosivusto on erilainen. Parasta on siis testata nopeudet oman sivustosi sisällön kanssa.

Jos sinulla on jo verkkosivusto ja pidät teemastasi, aloita sivuston nopeuden optimoiminen kohdasta 4.

1. Tee etusivu, alasivu ja blogikirjoitus sivustollesi

Suunnittele verkkosivustosi etusivun, vähintään yhden alasivun ja blogikirjoituksen ulkoasu valmiiksi, mitä tahansa teemaa hyödyntäen. Lisää sisältö kuvineen näille sivuille ja testaa sivuston nopeus.

2. Valitse testattavat teemat

Tarkastele teemojen ulkoasuja ja valitse esimerkiksi viisi teemaa, mistä tykkäät. Lataa nämä teemat WordPressiin.

3. Testaa teemojen nopeus

Löydät lataamasi teemat suoraan WordPressin hallintapaneelin kohdasta: Ulkoasu > Teemat. Aktivoi teema kerrallaan käyttöön ja testaa sivuston latausnopeus. Muista kirjata tulokset ylös. Jos nopein testaamasi teema näyttää visuaalisesti hyvältä, on sen valitseminen verkkosivustollesi kannattavaa.

Jos mikään teemoista ei pääse alle 3 sekunnin latausaikaan, kannattaa syitä tähän etsiä muaalta. Syynä voi olla esimerkiksi suuret kuvakoot, webhotellisi vastausaika tai sitten ihan vaan raskas/hidas teema. Saat kattavan listan sivustosi hidastavista seikoista Pingdom nopeustestin avulla.

4. Asenna Cache lisäosa ja optimoi asetukset

Suosittelemme asentamaan Cache eli välimuisti -lisäosan jokaiselle WordPress verkkosivustolle. Lisäosan avulla sivustosi latausajasta voi tippua jopa useita sekunteja pois. Yleisin Cache lisäosa WordPressille on W3 Total Cache. Cache lisäosan asetusten optimoimiseen on hyvä varata runsaasti aikaa.

5. Asenna lisäosa kuvien pakkaamiseen

Jos osaat tehdä kuvat oikein ja optimoida kuvakoon mahdollisimman pieneksi, menettämättä kuitenkaan kuvanlaatua, et tarvitse tätä lisäosaa. Jos taas et ole varma, on tämän ilmaisen lisäosan asentaminen suositeltavaa.

Esimerkiksi WP Smush on erinomainen lisäosa, joka optimoi kuvat puolestasi. Voit optimoida automaattisesti kaikki sivustollasi olevat kuvat tämän lisäosan avulla, ilman että mikään muu kuin kuvatiedoston koko muuttuu. Lisäosa optimoi myös jatkossa kaikkien verkkosivustolle lisättävien automaattisesti kuvien koot heikentämättä niiden laatua.

6. Testaa sivustosi nopeus nyt uudestaan

Näiden vaiheiden jälkeen lähes jokainen WordPress sivusto on nopea, tai ainakin huomattavasti nopeampi kuin ennen.

Ilmainen vai maksullinen WordPress teema

Yleensä ilmaiset teemat ovat hieman ominaisuuksiltaan rajoitetumpia kuin maksulliset. Useimmille sivustoille ilmainen teema on kuitenkin täysin riittävä.

Ilmaisen sivupohjan valitseminen on usein ainakin aluksi kannattavin vaihtoehto. Sivuston kehittyessä ja muutostarpeiden kasvaessa, ei ole mitään estettä siirtyä saman teeman maksulliseen versioon.

Usein lisäosien avulla saadaan kaikki toimimaan myös ilmaisessa teemassa. Joskus maksullisetkaan teemat eivät sisällä kaikkea tarvitsemaasi ja näissä tilanteissa lisäosien hyödyntäminen on hyvä vaihtoehto. Muista kuitenkin olla tarkkana myös lisäosia valitessasi, sillä ne voivat hidastaa sivuston latausnopeutta huomattavasti.

Löysitkö todella nopean WordPress teeman? Kerrothan siitä myös muille kommentilla.