Viraalimarkkinointi, tai toiselta nimeltään virusmarkkinointi perustuu sisältösi lukijan tai parhaassa tapauksessa median osallistumiseen sen markkinoinnissa. Tämä myös puskaradioksi kutsuttu keino levittää tietoa, on markkinointia parhaimmillaan.

Olipa kyseessä sitten jokin tuote tai lähes mikä tahansa muu asia, niin saamalla sen oikeasti viraaliksi voi kuka lähes tahansa muuttua miljonääriksi yön aikana. Tähän tietysti vaaditaan liikenteen lisäksi myös taito muuttaa verkkosivuvierailijat rahaksi.

Erityisen vaikeaa viraalimarkkinointi on siksi, että se on erittäin vaikeasti kopioitavissa ja sen tehoa on lähes mahdoton arvioida etukäteen. Monia ”ihan hyvin” toimivia mainoskampanjoita, on mahdollista tehdä hyödyntämällä vanhoja ideoita vuosien takaa, joita muokkaamalla saa aikaan hyvän mainoksen. Tämä kuitenkin toimii harvoin (jos koskaan), kun haluat saada viestisi leviämään viraaliksi asti.

Mikä sitten tekee sisällöstä viraalin?

Tämä on hyvin vaikea kysymys, jota jokainen markkinoija joutuu pohtimaan työssään päivittäin. Tärkein asia tietysti on se, että kohdeyleisösi on riittävän laaja. Viraali-ilmiön täytyy koskettaa jollakin tavalla erittäin suurta yleisöä, jotta saat sen leviämään suuressa mittakaavassa.

On erittäin hankala sanoa etukäteen, mitkä asiat sitten ovat loppujenlopuksi hittejä ja mitkä eivät. Jotkut ihmiset kuitenkin onnistuvat taikomaan hyviä sisältöjä jatkuvasti, jotka puolestaan leviävät eteenpäin. Mikä on sitten näiden sankareiden salaisuus? Tietävätkö markkinoinnin ammattilaiset jotain, mitä sinä et?

Tähän vastaus on yksinkertaisesti, kyllä. Samasta syystä esimerkiksi uutisten joukosta löytyy viraali-ilmiöitä käytännössä päivittäin. Eli kirjoititpa sitten uutisia tai mitä tahansa muuta sisältöä, niin tekemällä sen ensimmäisenä, sisältösi lähtee viraaliksi todennäköisemmin. Tämä luonnollisesti vaatii verkostoitumista ja työtä, jotta saat mahdollisuuden kertoa siitä ensimmäisten joukossa.

Uutiset eivät ole kuitenkaan ainoa tapa saada ihmiset levittämään sanomaasi. Vaan viraalimarkkinoinnissa voit käyttää myös muita keinoja, kuten ihmisten tunteisiin vetoamista tai yksinkertaisesti erittäin hyödyllisen tiedon jakamista.

Tunteisiin pyritään vetoamaan lähes jokaisella mainoksella, koska se on yksinkertaisesti niin tehokas keino saada henkilön huomio.  Aina ei ole niin merkitystä, herättääkö sisältösi lukijassa iloa, vihaa vai surua. Aina kun saat lukijan tuntemaan jotakin niin myös jakamisen mahdollisuus kasvaa.

Viraalimarkkinointi ja tunteet

Miten sitten herätät lukioissasi näitä tunteita? Ennen kuin suunnittelet tunteisiin vetoavaa sisältöä, tulisi tietysti ymmärtää nämä tunteet:

Kunnioitus

Mitä on kunnioitus? Se on yksinkertaisesti jotain niin hienoa ja uskomatonta, että lukija ei vain pysty olemaan kommentoimatta. Tämä voi olla lähes mitä tahansa. Oli se sitten henkilökohtainen saavutus tai vaikkapa jokin pyyteetön teko, jota ihmiset arvostavat.

Viha

Radikaalit mielipiteet herättävät myös paljon keskustelua, älä siis yritä aina miellyttää kaikkia. Pääasia on, että olet asioista jotakin mieltä. Jos ihmiset vihaavat mielipiteitäsi tai mainos on heidän mielestään surkea, niin siitä puhutaan ja paljon. Esimerkkinä voidaan kertoa vaikkapa Zalandon legendaarinen ”huuto mainos”, joka oli niin huono, että siitä puhuttiin. Eli siis täydellisesti onnistunut mainos. Myös eräs suomalainen vannekauppa onnistui takavuosina vihastuttamaan merkittävän määrän ihmisiä seksistisien mainosten takia, mutta koska kohdeyleisöön kuulunee käytännössä vain miehiä, niin ei tämäkään ollut täysin epäonnistunut tempaus.

Pelko

Tämä kaikista paras myyntitaktiikka ei vanhene koskaan. Jos onnistut pelottelemaan ihmisiä tarpeeksi, he myös ostavat ratkaisun sinulta. Esimerkiksi, esittele ongelma, kerro pari siihen liittyvää kauhutarinaa ja tarjoa ratkaisu.

Ilo

Onko sinulla mielessä jotain, joka saa yksinkertaisesti kaikki nauramaan? Jaa se, sillä ihmiset rakastavat naurua ja sen takia iloinen sisältö on myös helpoiten jaettavissa. Juuri tästä syystä esimerkiksi hauskat kissavideot leviävät verkossa vuodesta toiseen.

Yllätys

Jos voit yllättää ihmiset jollakin tiedolla, niin siitä usein myös puhutaan. Jälleen kerran tämä voi olla lähes mitä tahansa. Voit kertoa vaikkapa hammasharjoista, mutta jos sisältösi yllättää lukijan ja pystyt myös todistamaan sen, niin haluaa lukija yllättää myös ystävänsä sinun sisällölläsi.

Hyödyllinen tieto

Hyödyllinen tieto on myös yksi keino saada lukijat kiinnostumaan ja näin jakamaan sisältöäsi. Tämän kaltainen hyödyllinen tieto voi olla oikeastaan melkein mitä tahansa. Se voi olla esimerkiksi jokin hyvinkin yksinkertainen kotikonsti, jolla teet vaikkapa maitopurkin avaamisesta helpompaa tai sitten se voi olla jotakin, mikä potentiaalisesti muuttaa ihmisen elämän totaalisesti.

Luonnollisesti kaikista kiinnostavimpia aiheita maailman laajuisesti ovat eliniän pidentäminen, nuorennäköisenä pysyminen ja äkkirikastuminen, mutta viraalimarkkinointi voi toimia myös pienempien asioiden ympärillä.

Katso myös nämä artikkelit: