Pohjoismaat ovat hyvä markkina verkko­kauppiaalle.

Pohjoismaalaiset ovat tunnetusti edelläkävijöitä, mitä tulee verkosta ostamiseen. Tämä tekee myös Suomesta optimaalisen paikan verkkokauppiaille kasvaa. Kuitenkin usein unohdetaan mahdollisuudet, jotka ovat aivan kädenulottuvilla.

Verkkokauppa pohjoismaissa

Norja, Tanska ja Ruotsi. Nämä järkyttävän hyvällä ostovoimalla varustetut maat, joiden kansalaiset kaiken lisäksi rakastavat tilata ulkomailta.

Tällä ei ole myöskään näkymässä loppua, vaan kaupan siirtyessä enemmän ja enemmän verkkoon, myös ulkomailta tilaaminen on yleistynyt tasaista vauhtia. Vuonna 2014 ulkomailta ostamisen osuus Pohjoismaissa olikin jopa 36% verkkokaupasta, maasta riippuen.

Nyt vielä, kun Euroopan komissio on ottanut tavoitteekseen yhdenmukaistaa verotusta ja helpottaa verkossa käytävää kauppaa Euroopan sisällä, niin tulisi jokaisen verkkokauppiaan olla vähintäänkin valmiina valloittamaan myös muut naapurimaat.

Verkkokaupan laajentaminen Pohjoismaissa

Kuten Andrus Ansip (European Comission Vice-President for the Digital Single Market) sanoi:

”Let us do away with all those fences and walls that block us online. People must be able to freely go across-borders online just as they do offline. Innovative businesses must be helped to grow across the EU, not remain locked into their home market”

Eli vapaasti käännettynä: Poistetaan kaikki verkossa asioimista rajoittavat aidat ja muurit. Ihmisten (EU-kansalaisten) on pystyttävä liikkumaan rajojen yli verkossa yhtä helposti kuin fyysisesti. Innovatiivisia yrityksiä on autettava kasvamaan EU:n sisällä eikä lukita omiin maihinsa.

Pohjoismaa­laisten asiakkaiden ostokäyttäy­tyminen

Pohjoismaista houkuttelevan kasvualustan yrityksille tekee tietysti sen ihmisten valtava internetin käyttö. Esimerkkinä Euroopasta yleisesti internet-yhteys löytyy 75% ihmisistä, kun taas Pohjoismaissa tämä luku on jo yli 94%. Muun muassa tämän ansiosta verkkokaupan laajentaminen Pohjoismaissa on järkevää.

Mutta vieläkin suurempi tekijä on ihmisten hyvä ostovoima, ostokäyttäytyminen ja fakta, että Pohjoismaalaiset ihmiset oikeasti haluavat tilata ulkomailta, jos edullisempi tai parempi tuote sieltä löytyy.

Sähköinen kaupankäynti maan rajojen ulkopuolelta:

Maa201220132014
EU2811%12%15%
Itävalta35%39%40%
Belgia25%28%34%
Bulgaria4%6%7%
Croatia6%7%8%
Kypros19%21%24%
Tsekki5%7%7%
Tanska29%32%36%
Viro11%13%22%
Suomi30%32%36%
Ranska17%18%21%
Saksa9%11%12%
Ruotsi19%23%22%
Norja30%27%33%

Lähde: European B2C E-commerce Report 2015

Kilpailetko hinnalla? Laajenna verkkokauppa Norjaan ja Tanskaan.

Vaikka Ruotsi onkin erityisesti suomalaisille verkkokaupoille se luonnollisin ja ehkä samalla helpoin kohde laajentua, niin ei tulisi unohtaa myöskään muita naapurimaita. Nämä maat ovat huikea mahdollisuus monille ja kilpailu edelleen kohtalaisen alhaista monien tuotteiden osalta.

Erityisesti Norja ja Tanska ovat harkitsemisen arvoisia markkinoita, kun tuotteesi on edullisempi, sillä yleiseen ostokäyttäytymiseen kuuluu suuressa määrin hintojen vertailu. Ja jopa seitsemän kymmenestä kuluttajasta tarkastaakin useamman kaupan hinnat ennen ostopäätöksen tekemistä näissä maissa, kun esimerkiksi Suomessa kuluttajat ovat huomattavasti pikaisempia ostopäätöstensä kanssa.

Miksi Pohjoismaat eikä Britannia?

Vaikka Britannian noin 30% siivu koko Euroopan B2C verkkokaupasta houkuttelee varmasti jokaista kauppiasta, niin liian suuri kilpailu tekee siitä erittäin hankalan markkinan verkkokaupan laajentamiseen pienehköllä budjetilla. Pohjoismaissa sen sijaan esimerkiksi hakukoneoptimointiin ei tarvitse sijoittaa läheskään yhtä paljon resursseja jotta järkeviä tuloksia saadaan aikaan.

Sähkököisen kaupankäynnin osuus maittain Top 12

Edelleenkin hyvin suuri osa Pohjoismaalaisista kuluttajista asioi mieluummin omalla kielellään, jonka takia verkkokaupan lokalisointi kohdemaahan on lähes pakollista. Sen ansiosta voit nostaa konversioprosenttia huomattavasti ja saada näin paremman tuoton käyttämällesi markkinointirahalle.