Tämä sivusto käyttää evästeitä, jotta voimme tarjota sinulle parhaan mahdollisen käyttökokemuksen. Evästetiedot tallennetaan selaimeesi ja ne suorittavat erilaisia toimintoja, kuten käyttäjän tunnistaminen hänen palatessaan verkkosivustollemme tai auttamaan tiimiämme ymmärtämään käyttäjiemme mielestä verkkosivustomme mielenkiintoisimmat ja hyödyllisimmät osa-alueet. Katso eheyskäytäntömme lisätietoja varten.

Scrum - Ketterän projektijohtamisen menetelmä
Scrum on projektinhallinnan kehysmenetelmä, jossa keskitytään projektin vaiheistamiseen ja jatkuvaan kontrolliin projektin etenemisestä. Tunnetuimpia ketteristä menetelmistä Scrumin ohella ovat Agile ja Kanban. Metodien periaatteena on, että ohjelmistokehitys tapahtuu lyhyissä sykleissä.
Scrum kannustaa oppimaan ja adaptoitumaan kokemusten kautta sekä organisoitumaan itsenäisesti päivittäisen, ytimekkään kommunikoinnin ja raportoinnin kautta. Niissä keskitytään lyhytkestoisiin sprintteihin, eli kehitysjaksoihin, joiden aikana suoritetaan määritellyt tehtävät.

Ideaalinen alusta Scrum-projekteille
Scrum-menetelmää soveltavat yritykset ja tiimit voivat suunnitella, toteuttaa, seurata ja raportoida projektien edistymistä tämän valmiin pohjan avulla.
Tulosta visuaalisia raportteja, ylläpidä kommunikaatiota, delegoi tehtävät, tallenna dokumentointi ja paljon muuta monday.comin avulla!

Mitä sinun tulee tietää Scrumista
Scrumin nimi tulee rugbyn erikoistilanteista, joissa joukkueiden jäsenet tukevat toisiaan työntämällä omaa joukkuettaan eteenpäin. Jokainen pelaaja kuitenkin mukautuu tilanteeseen itsenäisesti ja käyttäytyy itseohjautuvasti yhteisen päämäärän saavuttamiseksi. Työskentelytavan kolme olennaisinta osa-aluetta ovat roolit, tuotokset ja tapahtumat.

Tuotokset
Scrumissa tuotoksilla pyritään tuomaan maksimaalista läpinäkyvyyttä projektinhallintaan erilaisilla työn havainnollistamiskeinoilla. Näitä ovat:
- Tuotteen kehitysjono (Product Backlog)
- Sprintin tehtävälista (Sprint Backlog)
- Edistymiskäyrä (Burndown Chart)
- Tuoteversio (Increment)

Tuotteen kehitysjono (Product Backlog)
Tuotteen kehitysjono on lista tuoteen vaatimuksista ja tarvittavista muutoksista. Kehitysjonoa voidaan karsia, mikäli kaavailtua listaa ei pystytä toteuttamaan kokonaisuudessaan ja toteutetaan sen sijaan käyttäjätarinoihin (user story) perustuvat ominaisuudet prioriteettina. Voit lukea ketterien menetelmien käyttäjätarinoista lisää Agilen templatesivulla.
Sprintin tehtävälista (Sprint Backlog)
Sprintin tehtävälista sovitaan sprintin suunnittelupalaverissa, joka on koottu tuotteen kehitysjonon prioriteettiominaisuuksista. Sitä voidaan luonnehtia kehitystiimin antamaksi ennusteeksi siitä, mitä toiminnallisuuksia seuraava tuoteversio tulee sisältämään. Tehtäviä ei määritellä ylemmältä taholta, vaan tiimin jäsenet poimivat listasta omat tehtävänsä yksilöllisten taitojen mukaan.

Edistymiskäyrä (Burndown Chart)
Edistymiskäyrä on aikakuvaaja, jolla kuvataan sprintin tai itse tuotteen jäljellä olevia tehtäviä ja työmäärää.
Tuoteversio (Increment)
Tuoteversio on viimeisin summaus siitä, mitä sprinttien aikana on saatu toteutettua. Jokaisen sprintin päätteeksi viimeisin tuoteversio leimataan kehitystiimin puolesta ”valmiiksi”, jotta sitä voidaan jatkaa seuraavassa sprintissä tai julkaista asiakkaan toimesta.

Tapahtumat
Scrumin periaatteeseen kuuluu ennalta sovitut, ytimekkäät tapahtumat ja Scrum-palaverit, jotka pyrkivät ajan tehokkaaseen käyttöön:
- Sprintti (Sprint)
- Sprintin suunnittelupalaveri (Sprint Planning Meeting)
- Päiväpalaveri (Daily Scrum)
- Tuotteen kehitysjonon työstö (Product Backlog Grooming)
- Sprinttikatselmus (Sprint Review)
- Sprintin retrospektiivi (Sprint Retrospective)

Sprintti (Sprint)
Sprintit ovat Scrumin selkäranka. Ne ovat 1-4 viikon työjaksoja, joiden aikana suoritetaan sovitut tehtävät ja toimitetaan prioriteettiominaisuudet.
Sprintin suunnittelupalaveri (Sprint Planning Meeting)
Palaveri, jonka aikana suunnitellaan sprintin agenda ja tavoitteet. Neljän viikon sprintissä pidetään kerran enintään kahdeksan tunnin suunnittelupalaveri.
Päiväpalaveri (Daily Scrum)
Päivittäinen, max. 15 minuutin palaveri, jonka aikana päätetään työpäivän tavoitteet ja tehtävät. Jokainen tiimin jäsen käy läpi oman tilanteensa ja päättää seuraavan 24 tunnin agendan sen perusteella.

Tuotteen kehitysjonon työstö (Product Backlog Grooming)
Työstössä kehitysjonoon lisätään yksityiskohtia, optimoidaan tehtävien prioriteettijärjestystä ja arvioidaan tarkemmin työtaakkaa. Tämä vaihe tehdään yhdessä tuoteomistajan tai asiakkaan sekä kehitystiimin kesken.
Sprinttikatselmus (Sprint Review)
Sprintin päätteeksi pidettävä epämuodollinen palaveri, jossa käydään läpi sprintin aikana saavutettuja tuloksia ja työstetään kehitysjonoa.
Sprintin retrospektiivi (Sprint Retrospective)
Retrospektiivikokouksen aikana käydään läpi edellisen sprintin tilanne eli mikä meni hyvin ja mitä voidaan parantaa seuraavaan sprinttiin.

Roolit
Scrum-menetelmässä on joko yksi tai useampi 3-9 hengen tiimi. Scrumtiimiin kuuluu:
- Tuoteomistaja (Product Owner)
- Scrum-mestari (Scrum Master)
- Kehitystiimi (Development Team)

Tuoteomistaja (Product Owner)
Tiimin tuoteomistaja on asiakasvastaava. Toimenkuvaan kuuluu maksimoida tiimin tuoma arvo asiakkaalle. Tuoteomistaja ylläpitää backlogeja sekä tehtävien priorisointia. Hän kommunikoi ensisijaisesti suoraan asiakkaan kanssa ja ohjaa tuotekehitystä toivottuun suuntaan.
Scrum-mestari (Scrum Master)
Scrum-mestari vastaa siitä, että kaikki ymmärtävät ja käyttävät Scrum-menetelmää oikein. Toimenkuvaan kuuluu myös tiimin tapaamisten järjestäminen, auttaminen ja tiimin koulutus.
Kehitystiimi (Development Team)
Tuotteen toteutus on kehitystiimin vastuulla. Ohjelmistokehityksessä kehitystiimiin voi kuulua muitakin, kuin ohjelmoijia.

Toteuta Scrum-sprintit sujuvammin ja tehokkaammin
Projektin etenemisestä vastaavan Scrum-mestarin työ ajautuu usein huomaamattakin ylikuormittavaksi, jos organisaatiossa ei ole käytössä oikeita työkaluja. monday.comin avulla Scrum-vastaava tai muut osalliset voivat helposti automatisoida ja suoraviivaistaa toimeen kuuluvia askareita, joka tehostaa projektin etenemistä tuntuvasti.

Unohda muistilaput ja automatisoi työnkulku
Scrum-projektinhallintatemplatessa on sisäänrakennettuja automaatioita, joiden avulla voit asettaa erilaisia ilmoituksia koko tiimille. Automaatioiden avulla ongelmatilanteisiin reagoidaan nopeasti.
Automaatiot voidaan asettaa alustaintegraatioiden kautta hälyttämään myös muissa tiimin käyttämissä sovelluksissa (esim. Teams, Slack, Google-palvelut…). Templaten avulla voi helposti hallita tiimien jäseniä, jotka saattavat vaihdella sprinttien välillä ja delegoida tehtäviä sekä ohjeistaa niihin liittyvissä asioissa.

Suunnittele kaikki yksityiskohtia myöten
monday.comin Scrum-pohjasta voidaan tehdä pienellä vaivalla todella yksityiskohtainen kaiken datan, projektin etenemisen ja kommunikoinnin hallitsemiselle. Sapluunan yleisnäkymästä näet selkeän kuvan valitulla aikavälillä saavutetusta edistyksestä, jonka esitystapaa voidaan vaihdella eri tyylien välillä ja tulostaa halutessa raporteiksi.
monday.comissa voidaan myös kopioida tehtävälistoja tai yksittäisiä askareita parilla klikkauksella. Edellisen sprintin pohja voidaan replikoida seuraavaa varten ilman, että tietoja tarvitsee syöttää uudelleen, säästäen huomattavasti aikaa ja pitäen kaikki tiimit ajan tasalla samanaikaisesti.

Ketterä kehitys monday.comin avulla
monday.com on työnohjaukseen tarkoitettu ohjelmisto, jolle on tarjolla monenlaisia valmiita pohjia erilaisiin toimintoihin.
Pohjia on erilaisiin projektinhallintatehtäviin, mutta myös moneen muuhun tarkoitukseen. Templatet voidaan ottaa käyttöön heti muutamalla klikkauksella. Ketterän kehityksen hallintaan kehitetyt monday.com-pohjat ovat erittäin käyttäjäystävällisiä, selkeitä ja niissä on valmiina ketterien kehitysmetodien olennaisimmat toimintaperiaatteet.

monday.com tarjoaa heti käyttövalmiin templaten Scrum-projektinhallinnan toteuttamiseen. Pohjassa on valmiina kahden kuukauden iteroinnit, joita voidaan kustomoida vaivattomasti oman tiimin tarpeisiin sopivaksi monday.comin käyttäjäystävällisen käyttöliittymän avulla.

Scrumin pohjan edut
- Joustavuus. monday.comin visuaalisten dashboardien avulla on helppoa reagoida ja adaptoitua uusiin tilanteisiin.
- Data. Sprinttien etenemisestä voidaan kerätä selkeää dataa ja tulostaa ne esimerkiksi kuvaajina tai raportteina.
- Vaihesiirtymät. Templatet voidaan kopioida hetkessä seuraavaa sprinttiä varten, joka säästää aikaa.

Mitä Scrumin valmis pohja sisältää?
Tämän monday.com-templaten tietokolumneihin voidaan osoittaa heti:
- Tehtävän tekijä ja tilanne
- Prioriteetti
- Dokumentointi ja ohjeistus
- Arvioinnit
Pohjaa voidaan kustomoida hetkessä vastaamaan tiimin omakohtaisia tarpeita erilaisin tietokolumnein ja automaatioin.

Miksi valita monday.com?
- Tiimit, osastot ja asiakkaat voidaan hallita yhdellä alustalla
- monday.com toimii myös mobiilissa ja projektit ovat aina helposti nähtävissä
- Agilen toteutuksessa voidaan tulostaa projektiraportteja
- Jokainen omaksuu monday.comin käytön hetkessä
- Skaalattavissa ja personoitavissa jokaisen omiin tarpeisiin
