Kilpajuoksu mainostajien ja mainosten esto-ohjelmien välillä uhkaa kiihtyä. Suurella osalla netin käyttäjistä on jo kolmannen osapuolen kehittämä ja ylläpitämä mainosten esto-ohjelma (AdBlocker) ladattuna selaimeensa. Tosin esimerkiksi Opera-selaimessa on jo sisäänrakennettuna kyseinen ominaisuus ja Google aikoo mahdollisesti hieman yllättäen seurata perässä.

Display-mainokset estävä ominaisuus tulisi käyttöön sekä normaalissa selaimessa että mobiiliversiossa. Kyseessä on iso asia, koska Chrome-selain on maailman eniten käytetyin nettiselain. Erikoista tämä on sen takia, että Google saa mainostuloista paljon rahaa ja Google on aikaisemmin ollut mainosten estämistä vastaan.

Yksi syy tähän suunnanmuutokseen on mahdollisesti se, että kolmansien osapuolten toteuttamat esto-ohjelmat saattavat pyytää mainostajilta rahaa ja sitten alkavat näyttää kyseisiä mainoksia ja blokkaavat muiden mainokset. Tämä luonnollisesti vääristää kilpailutilannetta.

Kuten sanottua, Google tekee mainoksilla suuren osan liikevaihdostaan ja liikkeellä onkin ollut huhua, että vain osa mainoksista estettäisiin. Estettäväksi joutuisivat ensisijaisesti moraalittomat tai eettisesti kyseenalaiset mainokset, jotka rikkovat hyvää mainontatapaa (= tarkoituksena on parantaa käyttäjäkokemusta).

Vahvistamattoman tiedon mukaan ilmoitus siitä, että toteutuvatko aiotut muutokset saattaa tulla muutaman viikon kuluessa. Google tuttuun tapaansa ei kommentoi asiaa millään lailla.

Lähde: Wall Street Journal