Miksi Zalando on ylivoimainen verkkokauppa hakukone­optimoinnissa?

Zalando on yksi maailman, ja etenkin Euroopan suosituimmista vaateverkkokaupoista. Vaateverkkokauppojen kilpailu orgaanisissa hakukonetuloksissa on todella kovaa Suomessakin ja alan johtavat nimet ovat lähestulkoon kaikkien suomalaisten tiedossa.

Onko kyseessä vain luotettava sivusto, mikä on noussut hakukoneissa kärkisijoille sattumalta?

Onko kauppa käyttänyt kyseenalaisia optimointi tekniikoita?

Onko Zalandon kanssa mitään mahdollisuutta kilpailla hakusijoituksista?

Verkkokauppojen hakukoneoptimointi

Zalando Suomi

Katsotaan tarkemmin Zalando.fi sivustoa, jotta voimme löytää syitä sen menestykseen. Suomen sivuston luotettavuus on erinomainen, jos sitä verrataan moniin muihin verkkokauppoihin. Tarjonta on tietysti vailla vertansa sekä visuaalinen toteutus ja käytettävyys on hyvä niin tietokoneella kuin mobiilissakin. Tuoteryhmät on jaettu erittäin tarkoiksi ja selkeiksi.


Sivuston luotettavuus

Verkkotunnuksen luotettavuus on jopa 49/100 Moz.com Domain Authorityä katsottaessa, joka on verkkokaupalle erinomainen luotettavuus, mutta ei toki kaikkia kilpailijoita parempi. Esimerkiksi Nelly:n luotettavuus samalla asteikolla on huomattavasti suurempi (69/100). Kuitenkaan Nelly ei nouse hakukoneiden tuloksissa esiin läheskään yhtä hyvin kuin markkinajohtaja Zalando.

  • Zalandon etusivun luotettavuus on 32, domainin 49.
  • Nellyn etusivun luotettavuus on 63, domainin 69.
Zalando & Nelly luotettavuudet
Kauppojen luotettavuudet ja linkit

Mistä luotettavuus syntyy?

Sivuston luotettavuuteen vaikuttavin tekijä on sivustolle johtavat linkit. Sen takia linkkien rakennus tulisikin olla osana jokaisen verkkokaupan arkipäivää ja jatkuvalla panostamisella siihen, sivuston luotettavuus kohenee hiljalleen.


Linkit

Zalando on huomattavasti jäljessä Nellyyn verrattaessa, mitä tulee linkkeihin. Tämä selittää myös sivustojen luotettavuuseron.

Zalandolla linkkejä on 761 000 kappaletta, jotka on linkitetty 417:sta root domainista. Tässä on tavoitetta lähes kaikille suomalaisille verkkokaupoille, mutta taas kerran Nelly, joka ei ole panostanut hakukoneoptimointiin sivujensa sisällä, johtaa linkeissä. Nellyllä on jopa 3,1 miljoonaa linkkiä, 5780 root domainista.


Sivujen sisäinen optimointi

Sivujen sisäiseen optimointiin kuuluu tietysti helppokäyttöiseksi ja tarkaksi hiottu kategoriajako, oikein toteutettu sisäinen linkitys ja mikä tärkeintä riittävän pitkät ja uniikit tuote- ja kategoriakuvaukset, etusivun sisällöstä puhumattakaan.

Sivujen sisältö

Verkkokaupoille ehdottomasti tärkeimmät sivut ovat kategoriasivut, joita ilman myöskään loistavaa etusivua ei voida rakentaa. Kategorioiden tulee olla jaettu niin, että hakusanat saadaan jaettua tasaisesti koko sivustolle.

Kategoriat

Suunnannäyttäjä Zalando ei ole säästellyt sivustonsa sisällössä, mikä on suurin syy kaupan huimaan menestykseen. Useat verkkokauppiaat eivät osaa keskittyä kasvuun tai eivät ymmärrä hakukoneoptimoinnin mahdollisuuksia ja tyytyvät siihen liikenteeseen, mitä heidän sivusto saa jo osakseen, vaikka mahdollisuudet kasvuun olisivat erinomaiset.

Zalando on täydellinen esimerkki, siitä kun rahaa ja aikaa ei säästellä vaan tehdään kaikki alusta asti kerralla kuntoon, jolloin menestys on pitkällä aikavälillä taattu.

Tuotekategorioihin kauppa on asettanut noin 600 sanan mittaiset kuvaukset, joiden ansiosta on saatu katettua tärkeimmät hakusanat sekä useita niiden variaatioita. Tuoteryhmiä ollessa satoja puhutaan sadoistatuhansista sanoista, joita sivustolle on kirjoitettu jo kategoriatasolla. Tekstien sijoittelu on hoidettu hienosti sivupalkin ja tuotteiden alla olevalla tekstikentällä, mikä tekee sivuista runsaalla sisällölläkin toimivat niin tietokoneella kuin mobiilissakin.

Verratessa tätä markkinoiden luotettavimman sivuston omaavaan Nellyyn huomaamme sisällön tärkeyden. Nelly käyttää keskimäärin 50 sanan kategoriakuvauksia.

Tämä on neuvo jokaiselle verkkokauppiaalle, joka on uskottava: Älä säästä väärässä paikassa!

Sivuston tekstisisältö ratkaisee eniten ja tekstien ollessa laadukkaita sekä asiakkaille hyödyllisiä hakukonenäkyvyys tulee olemaan taattu, jos sivustollasi on edes jokin verran luotettavuutta.

Tässä on vastaus, miksi Zalando on ylitse muiden!

Tuotteet

Markkinajohtaja käyttää tuotteilleen suhteellisen lyhyitä kuvauksia, koska liikenne sivustolle tuodaan tuoteryhmien kautta. Vaikka tuotteiden sijoittuminen hakukoneissa onkin tärkeää, niin niiden hakuvolyymien ollessa niin paljon alhaisemmat ja sivuston ollessa jo niin luotettava ei kymmenien tuhansien tuotteiden kuvausten optimointiin ole enää kannattavaa käyttää aikaa. Nelly toimii samoin tuottekuvausten suhteen, mikä ei yllätä varmasti ketään kategorioiden jälkeen.


zalando-nelly

Sivuston liikenne

Google.fi hakukoneen kautta Zalandolle tulee orgaanista liikennettä 337 000 kävijän verran kuukaudessa ja maksettua liikennettä 15 900 kävijää.

Maksetun mainonnan perusteella arvioitu arvo orgaaniselle liikenteelle on noin 255 000$/kk. (Tämä on siis summa minkä maksaisit näistä kävijöista Google Ads -mainonnan kautta)

Nellyllä liikennettä Suomen Googlesta on 34 900, eli Zalando ainoastaan sisällöntuotannon ansiosta saa lähes kymmenen kertaisen määrän kävijöitä kuukaudessa!

Sisällöntuotannon ansiosta Zalando saa vuodessa Suomesta 3.6 MILJOONAA kävijää enemmän kuin Nelly.


 Verkko­kauppojen hakusanat ja niiden sijoitukset

Hakusanojen määrä ratkaisee ja varmasti molemmat kaupoista kilpailevat saman tyyppisillä hakusanoilla, mutta seuraavat lukemat selittävät, miksi sivustojen liikenne erot ovat niin suuret. Hakukoneoptimointi verkkokaupoille on siis aloitettava aina hakusanatutkimuksella ja kategoriajaon suunnittelulla myös optimointi mielessä.

Zalandolla top-20 sijoituksille yltäviä liikennettä tuovia hakusanoja Google.fi hakukoneessa on 7352 kappaletta.

Nellyllä top-20 sijoituksille yltäviä liikennettä tuovia hakusanoja Google.fi hakukoneessa on 1765 kappaletta.

Hakusanojen määrä ei kuitenkaan ratkaise kaikkea. Kun katsomme mille sijoituksille hakusanat sijoittuvat, kaikki varmasti ymmärtävät hakukoneoptimoinnin merkityksen.

Nellyn hakusanat sijoittuvat seuraavasti:

  • Ensimmäisenä: 87 eli 4,9% kaikista hakusanoista
  • Sijoilla 2-3: 265 hakusanaa (15%)
  • Sijoilla 4-10: 801 hakusanaa (45,4%)
  • Sijoilla 11-20: 613 hakusanaa (34,7%)

Hakusanoista kolmannes jää siis jo toiselle hakutulossivulle Googlessa ja ensimmäisten kolmen joukkoon sijoittuu vain noin joka viides.

Zalandon hakusanojen sijoitukset:

  • Ensimmäisenä: 1959 hakusanaa (26,6%) – Eli enemmän kuin Nellyllä on hakusanoja yhteensä!
  • Sijoilla 2-3: 1983 hakusanaa (27%)
  • Sijoilla 4-10: 2099 hakusanaa (28,6%)
  • Sijoilla 11-20: 1311 hakusanaa (17,8%)

Hakusanoista yli puolet on top-3 sijoituksilla Google.fi hakukoneessa, mikä puolestaan selittää sen, miksi liikennettä on useiden miljoonien kävijöiden verran enemmän vuositasolla kilpailijoihin nähden. Hakusijoitukset ratkaisevat klikkiprosentin ja näin ollen myös kävijöiden määrän (huomaa taulukko alla).

Orgaanisten hakujan klikkiprosentit 2015


Yhteenveto:

Sisällöntuotanto ratkaisee hakukonenäkyvyyden ja tuo parhaimmat sijoitukset!

Onko kyseessä vain luotettava sivusto, mikä on nostanut sivuston hakukoneissa kärkisijoille sattumalta?

Kyse ei ole ainoastaan sivuston luotettavuudesta, vaan sisältö ja hakusanasuunnnitelma ratkaisevat.

Onko kauppa käyttänyt kyseenalaisia optimointi tekniikoita?

Kumpikaan vertailluista kaupoista ei ole käyttänyt ainakaan tietääkseni black-hat tekniikoita.

Onko Zalandon kanssa mitään mahdollisuutta kilpailla hakusijoituksista?

On. Tämä tulee viemään aikaa, mutta esimerkiksi Nelly voisi mennä heittämällä ohi ainoastaan optimoimalla sivustonsa sisällön ja tuottamalla huomattavasti lisää sisältöä.

Tilastojen yhteenveto:

ZalandoNelly
Luotettavuus32/4963/69
Linkit761k/4173,1M/5780
Kategoriakuvauksetn. 600 sanaan. 10-50 sanaa
Tuotekuvaukset10-100 sanaa10-100 sanaa
Orgaaninen liikenne (fi)337 000/kk34 900/kk
Top-20 hakusanat73521765
Top-10 hakusanat60411153

Jos löysit artikkelista jotain uutta, jaathan sen myös muille!