Hakukone­optimointi WordPress sivustolle Yoast SEO lisäosan avulla

Sivujen sisäinen hakukoneoptimointi WordPress julkaisualustalla toimiville verkkosivustoille on tehty helpoksi erinomaisen Yoast SEO -lisäosan avulla. Sinun ei tarvitse olla koodari saadaksesi on-page asiat WordPress sivustollasi kuntoon. Voit tehdä tämän kaiken itse!

WordPress hakukone­optimointi perusasiat:

  • Sivujen otsikot
  • Meta kuvaukset
  • URL-osoiterakenteet
  • Sisällön optimointi
  • Google Search Consolen vahvistaminen
  • XML-sivustokartta
  • Uudelleen ohjaukset
  • Rel Canonical tagit
  • Index / NoIndex
  • Sosiaalinen media

Yoast SEO plugin mahdollistaa kaikkien näiden perusasioiden hakukoneoptimoinnin ilmaisella lisäosallaan. Lisää ominaisuuksia on mahdollista saada käyttöön maksamalla Premium versiosta.

1. Sivujen otsikot (Page Title)

Sivujen otsikoiden asettaminen on tehty todella helpoksi. Voit päivittää haluamasi otsikon suoraan sivua tehdessäsi. Lisäosa kertoo sinulle myös, minkä mittainen sivun otsikon tulee olla (varoittaa liian lyhyestä tai pitkästä otsikosta).

Tarkemmin tietoa hakukoneille toimivista sivujen otsikoista löydät hakukoneoptimoinnin megaoppamme kohdasta Sivujen otsikot.

2. Meta-kuvaukset (Meta Description)

Meta-kuvaus asetetaan samoin kuin sivun otsikko ja lisäosa ilmoittaa myös, jos kuvaus ei ole Googlen ohjeistuksen mukainen.

Lisätietoja hyvän meta-kuvauksen tekemiseen löydät täältä.

3. URL-osoiterakenteet

URL-rakenteiden muokkaaminen on mahdollista jo ilman Yoast SEO lisäosaa, mutta myös sen kanssa. Lue täältä, miten teet URL-osoitepolusta hakukoneystävällisen.

4. Sisällön optimointi valitulle hakusanalle

Sisällön optimoiminen ei ole koskaan ollut niin helppoa, kuin mitä se on WordPress SEO -pluginnin avulla. Asettamalla lisäosaan hakusanan, saat tulokseksi listan asioista, joita voit parantaa sisällön optimoinnissa. Näihin asioihin lukeutuvat muun muassa: hakusanan sijoittuminen tekstin alkuun, otsikkoon, sivun otsikkoon, meta kuvaukseen, H2 -otsikkoon, sisällön pituus, URL-osoiterakenne, tekstin hakusanapitoisuus.

Virheistä ja onnistumisista ilmoitetaan tyylikkäästi liikennevalomerkinnöin, joista vihreä valo on optimoitu, punainen osoittaa kriittisestä virheestä ja oranssi kertoo, mitä voisit vielä hieman parantaa.

5. Google Search Consolen vahvistaminen (Google Webmasters Tools)

Ilman koodausosaamista voi Search Consolenkin vahvistaminen olla joillekin hankalaa. Yoast on tehnyt tämän kuitenkin suhteellisen helpoksi ja voit ainoastaan kopioida vahvistuskoodin Google Webmasters Toolsista ja liittää sen WordPressin taustanhallinnassa sille varattuun kenttään.

6. XML-sivustokartta (XML sitemap)

XML-sivustokartan tekeminen ja ajan tasalla pitäminen ei ole kenellekään helppo tehtävä ilman toimivaa lisäosaa. Yoast WordPress SEO -lisäosa tekee tämän kaiken puolestasi ja pitää sivustokarttasi aina ajan tasalla. Sinun tulee siis päivittää sivustokartta ainoastaan kerran Googlen Search Consoleen ja lisäosa päivittää sitä aina, kun teet uuden sivun, blogikirjoituksen tai muutat indeksointi asetuksia tai uudelleen ohjauksia. Sivustokarttasi pysyy siis aina automaattisesti päivitettynä.

7. Uudelleen ohjauksien asettaminen

Uudelleen ohjaamiset onnistuvat jokaiselle sivulle erikseen ja niiden asettaminen on tehty mahdollisimman helposti. Kopioit vain osoitteen, minne sivun tulee ohjata ja syötät sen sille varattuun kenttään muokatessasi sivua. Näin voit ohjata esimerkiksi tuotevalikoimasta poistuneen tuotteen, sen nykyään korvaavan tuotteen sivulle ja saat siirrettyä vanhan sivun linkkiarvon uudelle sivulle.

8. Rel Canonical tagien asettaminen

Useat samankaltaiset sivut ovat ongelma hakukonenäkyvyyden ja sijoitusten kannalta. Tuplasisältöä hakukoneet eivät nimittäin suosi. Asettamalla tärkeimmän näistä samaa sisältöä sisältävistä sivuista esisijaiseksi, tulet maksimoimaan hakukonenäkyvyyden.

Lisää Rel Canonical tagin käytöstä voit lukea täältä.

9. Index / NoIndex tagit

Robots.txt tiedosto on oikea paikka asettaa indeksointiohjeistus hakukoneille. Googlebot on tietysti näistä tärkein. Kuitenkaan kaikilla ei ole osaamista robots.txt tiedoston päivittämiseen, joten Yoast on hyvä apu tässäkin tilanteessa. Voit vain laittaa rastin ruutuun ”noindex” sivua muokatessasi ja hakukoneiden indeksointirobotit tietävät, että kyseistä sivua ei tarvitse indeksoida.

10. Sosiaalisen median asetukset

Hakukoneoptimointi WordPress sivustolle on edellisten toimenpiteiden jälkeen melkein valmis, mutta Yoast tarjoaa vielä kirsikkana kakun päällä erittäin käytännöllisen sosiaalisen median asetusten muokkaamisen.

Voit asettaa sopivan kuvan näytettäväksi Facebookissa ja Twitterissä. Sekä voit myös asettaa näille molemmille omat otsikot ja kuvaukset. Nämä tiedot näytetään, kun itse jaat sivusi sosiaalisessa mediassa, mutta myös silloin kuin sivuston kävijät jakavat sen.

 

Asenna nyt Yoast SEO WordPress plugin sivustollesi ja paranna hakukonenäkyvyyttäsi!

Jos sinusta kuitenkin tuntuu haastavalta saada hakukoneoptimointi itse tehdyksi, autamme mielellämme. Lue lisää Hakukoneoptimointi -palvelut sivultamme.

Jos tarvitset apua Yoastin asetusten kanssa, kysy rohkeasti kommentilla.