Google ilmoitti viime tiistaina blogissaan uusimmista aikomuksistaan parantaa hakutulosten osumia.

Googlella on hiljattain ollut yhä enemmän ongelmia kyseenalaisen sisällön kanssa. Netti on tulvillaan valeuutisia ja välillä hakukoneilla on ongelmia erottaa ne faktatiedosta. Tästä saatiin muutamia esimerkkejä Yhdysvaltojen presidentinvaalien aikaan. Google listasi uutisosiossaan ensimmäiseksi sivun, joka väitti toimittavansa vaalien tarkat, lopulliset ja viralliset tulokset, mutta sivulta löytyneet tulokset eivät olleet tarkkoja, virallisia tai edes lopullisia. Myös sen jälkeen on ollut useita tapauksia, joissa valeuutiset ovat päätyneet Googlen hakutulosten etusivulle. Käyttämällä hakutermiä”who invented homework´´ Google antoi ensimmäiseksi hakutulokseksi fiktiivisen henkilön, jolle oli sepitetty elämäntarina, jonka mukaan kotiläksyt keksittin vuonna 1095 Venetsiassa.

Googlella on toki ollut ennenkin haasteita hakutulostensa kanssa. Ongelmia on aiheuttanut muun muassa erilainen spämmääminen eli hakutulosten manipulointi kyseenalaisin keinoin rahallisen hyödyn saavuttamiseksi. Muita hakutulosten ongelmia ovat olleet piratismi ja huonolaatuinen sisältö.

Uusin ongelma ovat täysin keksityt uutiset, vahvasti puolueelliset julkaisut, salaliittoteoriat, huhut ja myytit. Tarpeeksi toistoja ja näyttöjä saa ihmiset uskomaan erikoisiinkin asioihin ja varsinkin silloin, kun ne sijoittuvat hyvin Googlessa, monet virheellisesti olettavat artikkelien ja huhujen olevan totta.

Google onkin edellä mainittujen ongelmien vuoksi aloittanut uuden projektin, jolle se on antanut nimen ”Project Owl”. Projektin tarkoituksena on suitsia valeuutisten näkyvyyttä hakutuloksissa ja myös parantaa haun automaattista täydennystä.

Myös automaattinen täydennys on jo pidemmän aikaa herättänyt hilpeyttä oudoilla ehdotuksillaan. Tosin välillä ruudulle ilmestyy suorastaan loukkaavia ehdotuksia, jotka kannattaakin raportoida Googlelle.

Google pyrkii parantamaan palveluitaan