Google Ads opas aloittelevalle markkinoijalle

Google Ads–mainonta (ent. Google AdWords) on tehokas keino hankkia lisää asiakkaita verkosta. Sen avulla tavoitat ostavat asiakkaat juuri silloin, kun he ovat etsimässä tuotteitasi tai palveluitasi. Kuitenkin monilla verkkokauppiailla ja muillakin mainostajilla ovat unohtuneet monet perusasiat, jonka seurauksena mainosrahaa voi valua hukkaan.

Tässä blogikirjoituksessa käymme läpi yleisimpiä asioita, jotka kannattaa huomioida mainontaa tehdessä ja joiden avulla voit tavoittaa samalla budjetilla enemmän asiakkaita.

Google AdWords

Miten sitten voin tehdä myyntiä Ads-mainonnalla?

Tavoitteet

Miksi ylipäätänsä teet Ads-mainontaa ja onko se liiketoiminnallisten tavoitteidesi kanssa linjassa? Tässä hyvä kysymys, jota kannattaa pohtia hetki ennen mainostilin luomista. Vaikka Google Ads-mainonta onkin lähes kaikille verkossa toimiville yrityksille oiva kanava tavoittaa uusia asiakkaita, niin katoaa siitäkin teho, jos tavoitteita ei ole mietitty kuntoon.

Onko tarkoituksenasi kenties kasvattaa tietoisuutta? Hakea mahdollisimman hyvää tuottoa mainontaan sijoitetulle rahasummalle? Uuden mobiilisovelluksen mainostaminen? Vai jotakin aivan muuta?

Tiedostamalla tarpeesi, mainonnan aloittaminen onnistuu huomattavasti helpommin, voit valita sopivat mittarit tulosten mittaamiseen ja saat parempia tuloksia.

Ohjeet kampanjatyypin valitsemiseen

Tavoitteiden jälkeen, sopivan kampanjatyypin valitseminen on seuraava vaihe. Nykyisellään Google Ads tarjoaa mainostajille kuusi eri kampanjointi vaihtoehtoa, jotka ovat:

 • Search verkosto (hakuverkosto)
 • Display verkosto
 • Yhdistetty Display- ja Search verkosto
 • Shopping-verkosto
 • Video-verkosto (Youtube)
 • Universal App -kampanja (sisältää kaikki verkostot)

Lue lisää Google Ads-mainoksista >>

Search-verkosto (hakuverkosto)

Valitsemalla hakuverkoston kampanjatyypiksi, mainoksesi voivat näkyä Google hakutuloksissa sekä kumppanihakukoneissa. Käytännössä ihmiset syöttävät hakukoneeseen valitsemansa hakutermin, jonka jälkeen mainoksesi voi näkyä hakutulosten kärjessä, mikäli se täyttää tarvittavat kriteerit.

Hakuverkosto on usein paras tapa aloittaa Ads-mainonta, koska mainoksia on suhteellisen helppo kontrolloida ja ymmärtämällä perusteet, mainonta ei voi mennä pahasti vikaan. Koska ihmiset ovat itse etsimässä tietoa, niin tavoitat myös tehokkaammin sellaisia ihmisiä, jotka ovat jo valmiiksi etsimässä palveluasi.

 • Hyvä mainonnan ROI
 • Hyvä kontrolli mainosnäyttöjen hallintaan
 • Tavoita asiakkaat silloin, kun he etsivät sinua
 • Varmista, että brändisi löytyy hakutulosten kärjestä

Display-verkosto

Google Display –verkosto kattaa miljoonia verkkosivuja, jotka näyttävät tämän kampanjatyypin mainoksia rahallista korvausta vastaan, Youtuben ja järkyttävän määrän mobiilisovelluksia. Display-mainonta sopii erityisen hyvin sinulle, kun haluat sijoittaa bränditietoisuuteen. Sen avulla voit tavoittaa tehokkaasti uusia asiakkaita tai esimerkiksi uudelleenmarkkinoida tuotteitasi vanhoille verkkosivuvierailijoille.

 • Tavoitat tehokkaasti uusia asiakkaita
 • Näytä mainoksiasi aiheeseen sopivilla sivustoilla
 • Tee uudelleenmarkkinointia
 • Edullisia klikkejä ja hyvä mainonnan peitto

Yhdistetty Display- ja Search-verkosto

Tämän kampanjatyyppi yhdistää molemmat verkostot, jonka seurauksena mainoksesi voivat näkyä lähes missä tahansa pienellä vaivalla. Hakuverkosto Display-valinnalla sopii siis parhaiten aloitteleville Google Ads-mainostajille, jotka haluavat mainonnan käyntiin nopeasti ja testata eri vaihtoehtoja samanaikaisesti. Tämä kampanjatyyppi on siis erittäin helppo aloittaa, mutta antaa samalla huomattavasti vähemmän kontrollia Google mainosten hallintaan.

 • Voit asettaa yhteisen budjetin molemmille verkostoille
 • Mainoksesi voivat näkyä lähes missä tahansa
 • Antaa huomattavasti vähemmän kontrollia mainosten hallintaan
 • Helppo tapa aloittaa Google Ads-mainonta ja testata eri verkostoja

Shopping-verkosto

Google Shopping on kampanjatyyppi, joka sopii loistavasti verkkokauppiaille. Ikävä kyllä tämä vaihtoehto ei ole käytössä vielä Suomessa, mutta se toimii esimerkiksi Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Englannissa, USA:ssa ja monissa muissa maissa. Search- ja Display-verkostosta poiketen, Shopping-mainoksia näytetään automaattisesti aina, kun asiakas on oletettavasti lähellä ostopäätöstä ja etsimässä juuri tarjoamiasi tuotteita. Tämän ansiosta Shopping-kampanjoiden klikki- ja konversioprosentti on lähes poikkeuksetta huomattavasti muita vaihtoehtoja edellä ja siitä syystä erittäin tuottava vaihtoehto. Näitä mainoksia voidaan näyttää muun muassa normaalien hakutulosten vierellä, Youtubessa ja kuvahakujen yhteydessä.

 • Näytä dynaamisia mainoksia sopivasta tuotteesta, kun asiakas on etsimässä sitä
 • Shopping-mainonta lähes aina tuottavaa
 • Tavoitat uusia asiakkaita juuri oikealla hetkellä

Video-verkosto

Googlen video-verkosto on valintasi, kun haluat näyttää videomainoksia. Tämän kampanjatyypin avulla saat mainoksesi näkymään Youtubessa, Googlen kumppaniverkostoissa sekä erinäisissä sovelluksissa. Videomainokset voidaan jakaa karkeasti kolmeen tyyppiin, jotka ovat ”in-stream”, ”discovery” ja ”bumper”. In-stream mainoksia näytetään ennen varsinaista katsojan valitsemaan videota ja hän voi halutessaan ohittaa mainoksesi viiden sekunnin jälkeen. Discovery-mainokset puolestaan näkyvät hakutuloksissa ”normaalien” videoiden tyyliin. Bumper-mainokset ovat taas lyhyitä, maksimissaan kuusi sekuntia pitkiä klippejä, joita näytetään videon alussa tai sen aikana.

Lyhykäisyydessään Googlen videomainokset ovat tehokas keino houkutella erityisesti hieman nuorempia Youtube-käyttäjiä, näyttää mainoksia silloin kun ihmisillä on oikeasti aikaa katsoa niitä ja kasvattaa bränditietoisuutta.

 • Videomainosten avulla tavoitat uusia asiakkaita ja kasvatat tietoisuutta
 • Voit näyttää mainoksia Youtube-videoiden aikana tai hakutulosten seassa
 • Soveltuu erityisen hyvin, kun tuote tai palvelu vaatii havainnollistavaa esittelyä

Universal App –kampanja

Universal App –kampanja yhdistää Display-, Youtube- ja hakuverkostot. Se on oikea kampanjatyyppi silloin, kun haluat kannustaa ihmisiä lataamaan tai käyttämään mobiilisovellustasi.

Jos kyseessä ei ole mobiiliapplikaation mainostaminen, niin lähes poikkeuksetta mainonta kannattaa aloittaa hakuverkostosta ja siihen perehdymme pääasiassa myös tässä lyhyessä oppaassa. Hakuverkoston avulla tavoitat kaikista helpoiten ne ihmiset, jotka ovat jo lähellä ostopäätöstä ja etsivät oma-aloitteisesti tietoa tarjoamistasi tuotteista tai palveluista.

Ohjeet tilin rakenteen muokkaamiseen

”Suunnittele tilin rakenne ja mainosryhmät oikein.”

Google Ads–mainonta ja kampanjoiden hallinta muuttuu heti paljon helpommaksi, jos olet alusta asti suunnitellut tilin rakenteen oikein. Jos tilillä on yksi kampanja ja satoja hakusanoja ja kymmeniä mainoksia samassa ryhmässä, niin parasta tehoa ei varmasti saada. Myös muutosten tekeminen on huomattavasti helpompaa myöhemmin, jos olet noudattanut tässä selkeää kaavaa. Vaikka tähän ei ole ainoastaan yhtä ja kaikille sopivaa ratkaisua, niin avaan silti hieman perusideaa, jonka voit halutessasi kopioida myös itsellesi.

a) Sijoita brändiavainsanoihin

Nämä avainsanat ovat sinulle kaikista tärkeimpiä, sillä niitä hakevat ihmiset ovat jo todella lähellä ostopäätöstä. Haluat sijoittaa sekä oman kauppasi nimeen (omaan brändiisi) sekä niihin merkkeihin, joita valikoimastasi löytyy. Jos oma kauppa sijoittuu orgaanisten hakujen kärkeen oman brändin nimellä, niin maksulliseen mainoksiin sijoittaminen saattaa tuntua hassulta. Kuitenkin se on erittäin kannattavaa ja ilman sitä tulet todennäköisesti menettämään ostavia asiakkaita.

b) Ota geneeriset avainsanat mukaan

Tässä yhteydessä tarkoitan ”geneerisillä” avainsanoilla kuvailevia hakulausekkeita, joilla suhteellisen määrätietoiset ihmiset ovat etsimässä tuotteitasi, mutta eivät ole vielä varmoja merkistä. Esimerkiksi tuotetta ”Adidas Sport miesten vaelluskenkä (vedenpitävä)” asiakas voisi etsiä hakutermillä ”kengät vaellusretkelle”. Esimerkiksi, jos teet mainontaa vähittäisverkkokaupalle, niin järjestä mainosryhmät kategorioiden perusteella, jolloin saat järkevän rakenteen ilman sen suurempaa miettimistä.

c) Hyödynnä uudelleenmarkkinointi

Uudelleenmarkkinoinnin avulla voit näyttää mainoksiasi erityisesti niille, jotka ovat jo vierailleet verkkosivuillasi aiemmin. Vaihtoehtoisesti voit näyttää mainoksia myös ainoastaan aikaisemmille asiakkaillesi tai vaikkapa sähköpostiosoitteiden perusteella.

Kuten muissakin kampanjatyypeissä, niin myös tässä on mahdollista keskittyä optimointiin juuri niin paljon kuin resursseja riittää. Voit näyttää dynaamisia mainoksia sen perusteella, mitä tuotteita kyseinen käyttäjä on aikaisemmin selannut tai optimoida mainosten näyttötiheyttä sekä uudelleenmarkkinointilistaa sen perusteella, mikä on normaali ostosyklin kesto.

Esimerkki järkevästä Google Ads-tilin rakenteesta:

Kampanja 1 (Brändiavainsanat)
Mainosryhmä 1.1 (Esan kauppa)
Mainosryhmä 1.2 (Nike)
Mainosryhmä 1.3 (Adidas)

Kampanja 2 (Geneeriset avainsanat)
Mainosryhmä 2.1 (vaelluskengät)
Mainosryhmä 2.2 (juoksukengät)
Mainosryhmä 2 (vapaa-ajan kengät)

Kampanja 3 (uudelleenmarkkinointi)
Mainosryhmä 3.1 (kaikki kävijät, viimeiset 7 päivää)

Sopivan avainsanan ja hakutyypin valitseminen

Avainsanoiksi haluat lisätä niitä hakutermejä, joilla oletat asiakkaidesi etsivän kyseisen mainosryhmän tuotteita. Kun asiakas tekee Google-haun valitsemallasi termillä, niin myös mainos näytetään hakutuloksissa, jos muut kriteerit täyttyvät.

Jos Google Ads–mainonta on aloitettu oikein ja mainosryhmät ovat loogisesti sekä tarkasti järjestetty, niin myös oikeiden hakusanojen valitseminen on huomattavasti helpompaa. Esimerkiksi ”juoksukengät”-mainosryhmään lisäät tietysti niihin läheisesti liittyviä avainsanoja ja niin edelleen. Voit esimerkiksi etsiä Googlen Keyword Plannerin tai muun vastaavan työkalun avulla kaikki läheiset variaatiot ja lisätä niistä parhaimmat. Kun olet aloittanut mainonnan, haluat tarkkailla vähintäänkin avainsanojen laatupisteitä (Quality Score), joka osaltaan ratkaisee pitkälti sen, kuinka paljon maksat yhdestä klikkauksesta. Jos saat huonot laatupisteet, niin voit joutua maksamaan jopa viisikertaa sen verran mitä hinta olisi optimitilanteessa.

Avainsanoja valittaessa kannattaa huomioida myös eri ”hakutyypit”, joiden avulla määrität sen, kuinka avainsana todellisuudessa toimii. Haluatko klikkejä ainoastaan tarkoilla hakutermeillä vai kaikilla eri variaatioilla?

Muista myös negatiiviset avainsanat

Negatiiviset avainsanat toimivat päinvastoin kuin ”normaalit avainsanat”, eli niihin haluat valita hakutermejä joiden kohdalla mainoksia ei näytetä. Negatiivisia avainsanoja on hyvä käyttää ainakin kahdella tapaa. Ensin haluat ehkä lisätä joitakin yleisiä avainsanoja, joiden kohdalla et halua mainoksiasi näytettävän. Näitä voivat olla esimerkiksi: ilmainen, halpa, torrentti, ohjeet, neuvoja, työpaikat ja niin edelleen. Ennen lisäämistä kannattaa toki miettiä erilaisia skenaarioita ja liiketoiminnallisia tavoitteitasi. Toisaalta haluat lisätä negatiivisia avainsanoja myös optimoinnin yhteydessä, eli volyymista riippuen todelliset hakutermit on hyvä käydä läpi esimerkiksi 1-4 viikon välein. Mikäli joukossa on huonoja hakutermejä, niin voit lisätä ne suoraan negatiivisten avainsanojen joukkoon.

Huom! Voit tehdä negatiivisista avainsanoista myös kattavia listoja, jotka voit lisätä kätevästi kampanjoihin tai mainosryhmiin.

Mainosten luominen ja AdRank

Mainoksien luomiseen kannattaa käyttää aikaa, sillä niiden ansiosta voit paitsi erottautua kilpailijoistasi, myös saada klikkejä edullisemmin. Kuten jo ehkä tiesitkin, niin hakumainokset hinnoitellaan useimmiten CPC (cost-per-click) menetelmällä, jossa siis asetat haluamasi maksimi klikkihinnan ja maksat toteutuneista klikkauksista. Kuitenkaan mainosten järjestys ei määräydy pelkästään hintatarjousten mukaan, vaan siinä huomioidaan myös mainosten ja laskeutumissivun laatu. Jos saat korkeat laatupisteet valitsemillesi avainsanoille ja mainokset sekä laskeutumissivu vastaa hyvin asiakkaan (ja Googlen) oletuksia, niin voit sijoittua kilpailijaasi korkeammalle vaikka maksaisit yhdestä klikkauksesta vähemmän.

Ota nämä asiat huomioon, kun teet mainoksia hakuverkostoon:

 • Mainos vastaa tarkasti sivua, jolle asiakas ohjataan
 • Pyri lisäämään mainosryhmän tärkein avainsana otsikkoon
 • Käytä hyviä ja osuvia toimintakehotuksia
 • Kuvaa tuotetta tai palvelua mahdollisimman tarkasti
 • Pyri erottautumaan kilpailijoistasi

Esimerkkimainos - 2
Hyvä

Esimerkkimainos - 1
Huono

Mainoksia tehdessä kannattaa kokeilla myös useita eri variaatioita ja testata, mitkä mainokset tuovat eniten klikkejä. Jos jokin mainos menestyy huomattavasti helpommin kuin muut, niin voit ottaa sen pois käytöstä ja tehdä uusia mainoksia parhaiten toimivien perusteella.

Tilin asetukset

Tässä vaiheessa olet ehkä jo tehnyt tilin, luonut kampanjat ja mainosryhmät. Kuitenkin viimeistään ennen kampanjan käynnistämistä kannattaa tutkia vielä asetuksia huolella läpi ja miettiä, miten voisit parantaa mainonnan tehokkuutta niiden avulla. Usein perusasetukset eivät ole välttämättä se paras vaihtoehto, jos haluat mainonnastasi kaiken irti.
Jos valitsit kampanjatyypiksi hakuverkoston, niin haluat ottaa käyttöösi kaikki ominaisuudet (Search Network – All features). Sen ansiosta saat käyttöösi muun muassa mobiiliasetukset, mainoslaajennukset ja pääset muokkaamaan mainosten toimitustapaa. Ei ole olemassa oikeastaan mitään syytä, miksi näitä ominaisuuksia ei kannattaisi ottaa käyttöön.

Koska optimaaliset asetukset vaihtelevat todella paljon eri tavoitteiden ja tuotteiden välillä, niin en keskity näiden osalta pikkutarkkoihin asioihin, vaan listaan tähän muutamia tärkeimpiä asioita:

1. Mainosten toimitustapa – oletus vai nopeutettu? Jos kampanja on esimerkiksi todella tuottava, niin haluat näyttää mainoksia todennäköisesti mahdollisimman paljon. Valitse tässä tapauksessa nopeutettu vaihtoehto (accelerated).

2. Budjetti – älä unohda tarkistaa maksimi päiväbudjettia.

3. Mainosten kiertotapa – jos aiot testata mainoksia hyödyntäen omaa dataasi, niin et halua Googlen optimoivan niitä puolestasi. Jos taas et taas testaa mainoksia, niin haluat todennäköisesti järjestelmän näyttävän eniten klikkejä tai konversioita tuottavia mainoksia useammin.

4. Kieli- ja maakohdistus – Älä unohda asettaa näitä. Useimmiten suomalaisen yrityksen kannattaa asettaa kohdemaaksi ”Suomi” ja kieliksi ”Suomi, Englanti ja Ruotsi”.

5. Hinnoittelustrategia – Mikä hinnoittelumalli tukee parhaiten tavoitteitasi?

6. Sijaintikohdistus – Jos haluat näyttää mainoksia ainoastaan tai ensisijaisesti ihmisille, jotka esimerkiksi asuvat liikkeesi läheisyydessä, niin haluat todennäköisesti maksaa enemmän näistä klikkauksista. Tämä onnistuu joko sädekohdistuksen avulla tai asettamalla esimerkiksi valituille kaupungeille suuremmat hintatarjoukset.

7. Aikataulutus – Haluatko mainostesi näkyvän ympärivuorokauden vai ainoastaan valittuina päivinä tai kellonaikoina? Tämän voit määrittää mainosaikataulusta.

8. Laitekohdistukset – Laitekohdistuksista voit säätä eri hintatarjoukset tietokoneille, tableteille ja mobiililaitteille. Jos haluat parhaimman mahdollisen ROI:n niin harkitse hintatarjousten alentamista mobiililaitteilla ja, jos mainontasi on pitkäjänteistä, niin haluat todennäköisesti tavoittaa mobiilikäyttäjät mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

Vinkki: vaikka et tekisi muutoksia mainosaikatauluun tai laite- ja sijaintikohdistuksiin, niin nämä kannattaa ottaa silti käyttöön. Sen avulla näet suoraan minä päivinä, mistä kaupungeista tai millä laitteilla ostoksia tehdään eniten.

Mittaa ja testaa

Google Ads-mainonta ei ole ikinä ”kerralla kuntoon” ratkaisu, vaan siitä löytyy testattavaa loputtomiin. Jos haluat mainonnasta parhaimman tehon irti, niin tiliä kannattaa käydä läpi vähintään 1-4 viikon välein. Jos budjetti on suuri, niin mahdollisesti jopa useamman kerran viikossa.

Jotta voit tehdä parhaita ratkaisuja, niin mainonnan tehokkuutta kannattaa seurata joko asentamalla seurantakoodi tai yhdistämällä mainostili Google Analytics tiliin. Konversioseurannan avulla näet mitkä kampanjat, mainosryhmät, mainokset tai avainsanat tuovat eniten myyntiä ja voit siten tehdä tietoon pohjautuvia ratkaisuja.

Jos sinulla on lisää kysymyksiä Ads-mainontaan liittyen tai tarvitset apua mainonnan käynnistämisessä niin ota yhteyttä meihin: samuli.makela@seoseon.com tai info@seoseon.com.

Oliko tämä Google Ads-opas hyödyllinen? Muista jakaa se eteenpäin myös muille!

Katso myös: