Google haluaa parantaa asemiansa älypuhelinmarkkinoilla palkkaamalla osan HTC:n älynpuhelimien parissa toimineista insinööreistä omaan kehitystyöhönsä. Suuri osa kehittäjistä on laitteiston parissa työskennelleitä, joka antaa viitteitä siitä, että Google alkaa hiljalleen panostaa myös alustojen kehitykseen eikä pelkästään ohjelmistoihin.

Googlella on oma Pixel-älypuhelinmallistonsa, jonka kehitystyöhön liittyvät HTC:ltä saapuvat osaajat. Samalla Google saa oikeuden HTC:n patentteihin, joten mikäli se löytää niistä jotakin kiinnostavaa, niin se voi hyödyntää niitä heti ilman, että tarvitsee olla huolissaan haasteista oikeuteen.

HTC jatkaa kuitenkin omien puhelimien kehittämistä, vaikka suuri määrä kehittäjiä siirtyykin Googlen leipiin. HTC valmistautuukin jo uuden lippulaivamallinsa julkaisemiseen ja myös toimitusjohtaja antaa ymmärtää, että puhelinten kehitystyö jatkuu HTC:lla kaikesta huolimatta. HTC:n aiempi lippulaivamalli otettiin vastaan kriitikoiden keskuudessa hyvin, mutta myyntiluvut ovat olleet pettymys. Siinä mielessä Googlelta saatava 1,1 miljardin dollarin summa tulee tarpeeseen ja samalla kulut pienenevät, kun väki vähenee. Kenties tulevaisuudessa HTC profiloituu enemmän johonkin tiettyyn kategoriaan, kuten vaikka kalliimpiin malleihin, joiden kehittäminen saattaa onnistua pienemmälläkin kehittäjäjoukolla.

Google ei ole ensimmäistä kertaa kaupoilla, kun tulee puhe matkapuhelinvalmistajista. Osa saattaa kurtistaa kulmiaan, kun muistellaan Googlen edellistä yritysostoa Motorolaa. Google osti yrityksen suurella rahalla, mutta myi sen Lenovolle vain muutaman vuoden kuluttua huomattavasti pienempää korvausta vastaan. Numeroiden valossa kaupassa ei liiemmin ollut järkeä, mutta Google sai kaupan jälkeen pitää Motorolalta ostamansa patentit, joten se sai mitä halusi. Kauppa myös paransi Googlen asemaa neuvotteluissa käyttöjärjestelmistä Samsungin kanssa.  Motorolalla oli myös paljon muutakin annettavaa ja pelkkien numeroiden tuijottaminen johtaakin katsojan harhaan ja kauppa oli varsin kannattava Googlelle monestakin syystä. HTC-kaupasta on myös syytä odottaa menestyksestä, tosin kauppa vaatii vielä molempien maiden eli Taiwanin ja Yhdysvaltojen kilpailuviranomaisten hyväksynnät.

Lähteet:

https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-09-20/google-is-said-close-to-buying-htc-assets-to-bolster-hardware

https://www.theverge.com/2017/9/20/16340108/google-htc-smartphone-team-acquisition-announced

https://www.androidcentral.com/google-htc-deal

https://www.forbes.com/sites/gordonkelly/2014/02/10/how-google-used-motorola-to-smack-down-samsung-twice/#1dfa14ae21fa