Google vetoinen Accelerated Mobile Pages (AMP) -projekti laajentuu Aasiaan. Kiinan suosituimmat hakukoneet Baidu ja Sogou sekä Yahoo Japani ilmoittivat ryhtyvänsä tukemaan verkkosivujen AMP -versioita.

AMP:n laajenemisesta ilmoitettiin Googlen AMP -konferenssissa New Yorkissa toissapäivänä. AMP:n laajeneminen tuo potentiaalisesti miljardi käyttäjää lisää nopeutettujen mobiilisivustojen piiriin. Aiemmin raportoimamme tutkimuksen mukaan mobiilisivu latautuu keskimäärin 22 sekunnissa kun AMP -sivu latautuu keskimäärin alle sekunnissa.

Mitä Accelerated Mobile Pages (AMP) tarkoittaa?

Accelerated Mobile Pages (AMP) -projektin tarkoitus on parantaa Internetin mobiiliystävällisyyttä pienentämällä sivujen latausaikoja. Verkkosivun AMP -versio poikkeaa normaalista versiosta muun muassa siten, että JavaScriptin käyttöä on rajoitettu, kuvat latautuvat vasta kun käyttäjä ne näytöllään näkee ja CSS-tyylit on kirjoitettu HTML-elementtien sisällä (inline) eikä erillisenä tyylitiedostona. AMP -sivut voidaan jakaa suoraan Googlen tai muun palveluntarjoajan palvelimilta, jolloin latausaika pienenee entisestään. Mobiilihauissa sivut joista on olemassa AMP -versio, on merkitty pienellä AMP -ikonilla.

AMP -version olemassaolo ei tällä hetkellä suoranaisesti vaikuta hakutulossijouituksiin, mutta epäsuora vaikutus latausajan pienentyessä on positiivinen. Mikäli samasta sivusta on sekä normaali että AMP -versio, niin Google näyttää hakutuloksissa AMP -version.

Englanniksi laajentumisesta kerrottiin Accelerated Mobile Pages -projektin blogissa.

Sivuston nopeuden optimointi on osa konversio-optimointia sekä hakukoneoptimointia.